Linkovi

Emmy nagrade: 'Succession' izdominirala dramom, 'The Bear' komedijom, a Quinta Brunson ulazi u istoriju


Nagrada Emmy
Nagrada Emmy

“Succession”/ "Naslijeđe",  je svoje nasljeđe osiguralo nagradom za najbolju dramsku seriju, "The Bear" / “Medvjed” je slavila kao najbolja komedija večeri, a dvije serije o posvađanim porodicama dominirale su glumačkim nagradama na dodjeli Emmyja.

Quinta Brunson iz "Abbott Elementary" i Steven Yeun i Ali Wong iz "Beef" također su imali historijske pobjede na 75. dodjeli Emmy nagrada, na ceremoniji Dana Martina Luthera Kinga Jr. koja je konačno održana četiri mjeseca kasnije, nakon burne godine štrajkova u Hollywoodu.

"Naslijeđe", HBO saga o disfunkcionalnim generacijama neprilagođenog medijskog carstva, osvojila je glavnu nagradu za svoju četvrtu i posljednju sezonu. Takođe je osvojila nagradu za najbolju glumicu u drami za Sarah Snook i za najboljeg glumca u drami za Kierana Culkin.

Glumačka ekipa "Succession" na njujorškoj premijeri 20. marta 2023. Slijeva: Sarah Snook, Alan Ruck, Brian Cox, Jeremy Strong i Kieran Culkin. Serija je zaradila 27 nominacija za Emmy, koje su objavljene 12. jula 2023.
Glumačka ekipa "Succession" na njujorškoj premijeri 20. marta 2023. Slijeva: Sarah Snook, Alan Ruck, Brian Cox, Jeremy Strong i Kieran Culkin. Serija je zaradila 27 nominacija za Emmy, koje su objavljene 12. jula 2023.

„Svi smo dali sve od sebe u to, a letvica je postavljena tako visoko“, rekao je Snook.

“Medvjed”, FX drama o svadljivoj porodici i restoranu koji se bori u središtu života talentovanog kuhara, osvojio je najbolju humorističku seriju za svoju prvu sezonu. Također je bio dio u kategorijama glume u komediji, gdje je Jeremy Allen White osvojio titulu najboljeg glumca, Ayo Edebiri za najbolju sporednu glumicu, a Ebon Moss-Bachrach za najbolju sporednu mušku ulogu. Svo troje su bili prvi put nominovani.

"Ovo je predstava o porodici, pronađenoj porodici i pravoj porodici", rekla je Edebiri sa bine dok je primala prvi trofej večeri u Peacock Theatreu u Los Anđelesu.

Umjesto uobičajenih producentskih govora, Matty Matheson, elitni kuhar iz stvarnog života koji glumi početnika u kuhinji i majstora u “The Bear”, govorio je dok je bio okružen glumačkom ekipom.

Jeremy Allen White glavni glumac iz serije The Bear i Ayo Edebiri iz ise serije, dobitnica nagrade za najbolju sporednu glumicu.
Jeremy Allen White glavni glumac iz serije The Bear i Ayo Edebiri iz ise serije, dobitnica nagrade za najbolju sporednu glumicu.

Brunson je osvojila nagradu za najbolju glumicu u komediji za emisiju koju je kreirala, ABC-jev “Abbott Elementary”, postavši prva crnkinja koja je osvojila nagradu u više od 40 godina i prva iz mrežnog šoua koja ju je osvojila u više od jedne decenije.

"Tako sam sretna što mogu da živim svoj san i glumim komediju", rekla je Brunson tokom prihvatanja, boreći se sa suzama.

"Succession" je ukupno osvojio šest Emmyja, uključujući za najboljeg sporednog glumca u drami za Matthewa Macfadyena i najbolji scenario u seriji Jessea Armstronga. Jedina kategorija dramske glume koju nije osvojio bila je sporedna glumica, koju je po drugi put preuzela Jennifer Coolidge iz filma "Bijeli lotos".

“Medvjed” je pobijedio u svim kategorijama za koje je bio nominovan u ponedjeljak uveče, a zajedno sa četiri koje je prethodno osvojio na Creative Arts Emmyjima, zauzeo je ukupno 10, najviše od svih emisija.

"Beef" iz Netflixa osvojio je najbolju "limited" seriju, dok su Yeun i Wong postali prvi Amerikanci iz Azije koji su pobijedili u svojim kategorijama - Yeun za najboljeg glumca u ograničenoj seriji i Wong za najbolju glumicu. Kreator Lee Sung osvojio je Emmy za scenario i režiju. Ima ukupno osam Emmy-ja nakon tri pobjede na Creative Arts Emmy.

Izuzetna glavna glumica u humorističnoj seriji Quinta Brunson, Abbott Elementary, prima svoju nagradu na sceni tokom 75. dodjele Emmy Awards u Peacock Theatre u L.A. Live u Los Angelesu 15. januara 2024. (Fotografija Valerie Macon / AFP)
Izuzetna glavna glumica u humorističnoj seriji Quinta Brunson, Abbott Elementary, prima svoju nagradu na sceni tokom 75. dodjele Emmy Awards u Peacock Theatre u L.A. Live u Los Angelesu 15. januara 2024. (Fotografija Valerie Macon / AFP)

Brunson je dobila nagradu Emmy za pisanje „Abbott Elementary“,fikciju o pretežno crnačkoj i hronično nedovoljno finansiranoj osnovnoj školi u Filadelfiji, ali ovo joj je bio prvi za glumu. Isabel Sanford iz "The Jeffersons" bila je jedina prethodna crnkinja koja je pobijedila u kategoriji 1981.

U emisiji održanoj na Kingov praznik tri su crnkinje osvojile velike nagrade: Brunson, Edebiri i Niecy Nash-Betts, koja je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu u seriji za “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story”.

U emisiji Netflix, Nash-Betts je glumila komšinicu serijskog ubice čije pritužbe vlastima na njegovo ponašanje ostaju bez pažnje.

„Prihvatam ovu nagradu u ime svake crne i smeđe žene koja je ostala bez slave i pretjerano nadzirana“, rekla je.

Promijenjeni kalendar dodjela je napravio neke neobičnosti. Edebiri i White osvojili su svoje Emmyje za prvu sezonu serije osam dana nakon što su osvojili Zlatni globus za drugu sezonu .

Culkin je kao mlađi brat Roman Roy nadmašio starijeg brata i oca i osvojio posljednju nagradu za glavnog glumca Emmy za film "Succession".

Dva puta je bio nominovan za najboljeg sporednog glumca u filmu "Succession" bez pobjede. Ali u posljednjoj sezoni, u kojoj njegov lik od sporednog mudraca prelazi u emocionalnu katastrofu u središtu drame serije, stavljen je u vodeću kategoriju i osvojio je nagradu.

Snook je dobila svoju prvu nagradu Emmy u tri nominacije za "Succession" za ulogu usamljene kćeri porodice Shiv Roy, a njen suprug Macfadyen osvojio je drugu Emmy u karijeri za ulogu Toma Wambsgansa.

Emocije su bile na visini od početka ceremonije. Edebiri i Brunson su brzo zaplakali dok su izlazili na scenu, a prva voditeljka Christina Applegate, koja je 2021. godine rekla da joj je dijagnosticirana multipla skleroza, dobila je ovacije dok je izašla uz pomoć štapa. Dok su joj suze navirale na oči, borila se da prođe kroz nominacije i pobjednike.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG