Linkovi

35 godina nakon smrti Elvisa Presleya: Svijet ga ne zaboravlja lako


Dok je bio u vojsci, Elvisa nikada nije napuštala želja da snima više filmova i da se dokaže kao veliki talenat. Kada je umro, bile su mu samo 42 godine.

Danas, 16. augusta, navršava se 35 godina od smrti kralja Rock and Rolla, Elvisa Presleya.
Rođen 1935. godine, Elvis Presley je započeo muzičku karijeru kada mu je bilo 19 godina, spajajući ritam i bluz sa country muzikom, popularizirajući zvuke rockabillyja. Ali na scenu se probio tek 1956. sa svojim hitom Heartbreak Hotel. Pjesma se odmah uzdigla na prvo mjesto američkih top lista i postala je hit širom svijeta. Odmah nakon toga uslijedili su hitovi kao Hound Dog I Don’t be Cruel i njegova popularnost je uveliko porasla. Tada je dobio i glavnu ulogu u filmu Love Me Tender, prvom od mnogobrojnih filmova koje će snimiti. U ulozi pjevača i glumca, 1957. godine uzdigao se na vrh lista sa hitovima Love Me Tender I Jailhouse Rock.
Sa 22 godine, kupio je Graceland, vilu sa 23 sobe na 14 hektara zemlje u Memphisu u Tenesiju. Dvogodišnju vojnu službu započeo je 1958. i bio je stacioniran u vojnom kampu Friedberg u blizini Frankfurta u Njemačkoj. Usprkos nastojanjima Pentagona da Elvisa stave u specijalnu jedinicu gdje bi bio zabavljač za američke vojnike, on je insistirao da se prema njemu odnose kao prema bilo kojem drugom vojniku. I nakon što je na muzičkoj sceni zarađivao milione dolara svake godine, u vojsci je počeo zarađivati 78 dolara mjesečno. Prije odlaska u Njemačku, došao je nakratko u New York, kako bi se oprostio od hiljada obožavatelja koji su ga čekali. Toplo je primljen i u Friedbergu. Tokom pres konferencije rekao je kako je bio zadivljen dočekom.

Bio sam veoma iznenađen takvim dočekom. Nisam očekivao ništa tako veliko i jedino žalim što nisam imao više vremena da ostanem s njima. Ali možda se jednog dana mogu vratiti tu kao zabavljač, kada mi istekne vojna služba, rekao je Elvis Presley.

Dok je bio u vojsci, Elvisa nikada nije napuštala želja da snima više filmova i da se dokaže kao veliki talenat. On je rekao da nije želio dobiti uloge samo na osnovu dobrog izgleda.

Volio bih da dobijem malo ozbiljnije uloge, jer je moja ambicija da napredujem kao glumac, za što je potrebno dosta vremena i iskustva.

Elvis Presley je svoju buduću vjerenicu, tada 14 godišnju Priscillu, upoznao dok je boravio u Njemačkoj. Zabavljali su se 8 godina i nakon što se vratio u Sjedinjene države 1960. Vjenčali su se 1. maja 1967. u Las Vegasu i 9 mjeseci kasnije, 1. februara 1968, Priscilla je rodila kćerku Lisu Marie. 1972. oni su se rastavili, a kasnije i razveli. Nakon ovisnosti od lijekova na recept i drugih zdravstvenih problema, Elvis Presley je umro na svom imanju Graceland 1977. godine od bolesti srca i zloupotrebe lijekova na recept. Imao je samo 42 godine.
35 godina nakon smrti Elvisa Presleya-njegova muzika i dalje zivi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
XS
SM
MD
LG