Linkovi

Elizabeth Warren: Rizik od ekonomskog pada u SAD


FILE - Democratic presidential candidate Senator Elizabeth Warren speaks during a campaign stop in Peterborough, New Hampshire, July 8, 2019.
FILE - Democratic presidential candidate Senator Elizabeth Warren speaks during a campaign stop in Peterborough, New Hampshire, July 8, 2019.

Američka senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren), jedna od najozbiljnijih pretedentkinja za kandidata Demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima, upozorila je na “ozbiljne” znake ekonomskog pada zemlje ove ili sljedeće godine, predlažući seriju mjera kako bi se smanjila ta opasnost.

Ona je pozvala federalne regulatorne institucije i Kongres da djeluju “prije nego što nova kriza pogodi američke porodice, njihove kuće, radna mjesta i štednju”.

Po njenim riječima, šanse od ekonomskog pada su “velike i sve su izglednije”.

Američka ekonomija raste 10 godina, što je najduži period u njenoj istoriji, sa niskom stopom nezaposlenosti te snažnim tržištem akcija, podsjeća Rojters.

Međutim, Voren je označila stanje američke ekonomije “nestabilnim” zbog velikih dugova domaćinstava i studenata. Ona je upozorila da bi podizanje kamatnih stoga moglo da “gurne porodice u ‘ponor’”.

Ova senatorka iz Masačusetsa je istakla da korporacije drže u svom posjedu rastući broj rizičnih zajmova te da se zemlja suočava sa padom proizvodnog sektora.

Ona stoga predlaže investicije u vrijednosti od dvije hiljade milijardi dolara u istraživanje životne okoline, proizvodnju i izvoz u narednih 10 godina kako bi oživjela industrijska baza zemlje. Voren procjenjuje da bi se na taj način otvorilo million novih radnih mjesta i, istovremeno, išlo u susret rješavanju problema izazvanih klimatskim promjenama.

Voren je takođe pozvala federalne regulatorne agencije da se pridržavaju mjera kojima se zabranjuje bankama da omogućavaju rizične zajmove korporacijama. Ona je takođe pozvala Trumpovu administraciju da prestane da ohrabruje Britaniju da napusti Evropsku Uniju.

Prema nekoliko istraživanja javnog mnjenja, bivši američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) vodi na listi od dvadesetak demokratskih pretendenata za predsjedničku nominaciju.

Voren je među četiri najpopularnija pretendenta na početku kampanje, zajedno sa Bernijem (Bernie) Sandersom i Kamalom Haris (Harris).

Njena pozicija je osnažena mnogo većim brojem inicijativa nego njenih konkurenata.

Procjenjujući novi ekonomski pad u SAD, Voren se hvali da je slično upozorenje uputila nekoliko godina prije globalne ekonomske krize 2008, ali “ljudi na vlasti nisu slušali”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG