Linkovi

Egipat: Da li je ElBaradei budući lider!?


Egipat: Da li je ElBaradei budući lider!?
Egipat: Da li je ElBaradei budući lider!?

Mohamed Elbaradei jeste „isplivao i izronio,“ jeste najšešća meta reportera, jeste aktivni učesnik prosvjeda i glasnogovornik ogromnog broja Egipćana koji sa egipatskih ulica traže, zahtijevaju odlazak Hosnija Mubaraka, ali je rano reći da je on „vitez na bijelom konju“ koji će Egipat izvesti iz krize.

Dva najčešće spominjana imena u izvještajima koji ovih dana stižu iz Egipta, ili se tiču zbivanja u toj zemlji, su Hosni Mubarak, 30 godina predsjednik te zemlje, i Mohamed ElBaradei, sada u Egiptu vodeća opoziciona ličnost.

Gospodin ElBaradei je svjestkoj javnosti najpoznatiji kao direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Tu funkciju obavljao je od 1997. do 2009. godine. Uz druga priznanja, i njemu kao čelniku, a i Agenciji, 2005. godine dodijeljena je Nobelova nagrada za mir.

Vrijeme provedeno u Beču, sjedištu Agencije, proticalo je i u tenzijama između ElBaradeia i američkih zvaničnika, posebno kada je bilo riječi o nuklernom programu iranskog režima, podsjeća Fawaz Gerges sa londonske Škole za ekonomiju i ističe:

„Američki zvaničnici vjerovali su da ElBaradei u suštini nije bio spreman, voljan prihvati određene pretpostavke o nulrernim projektima u Iranu, da je bio podosta tolerantan prema iranskim stavovima i ponašanju njihovih predstavnika, da nije bio direktan i određen kao njegov prethodnik, Sveđanin Hans Blix.... U najkraćem odnosi izneđu ElBaradeia i američkih spoljnopolitičkih zvaničnika bili su vrlo nategnuti i Amerikanci su pokušali, u jednom trenutku, i minirati njegovu kandidaturu.“

Ipak, i uz podršku Sjedinjenih Država, Mohamed ElBaradei je i treći put izabarn za direktora IAEA, a Nobelova nagrada dodijeljena im je za napore koje su uložili u sprečavanje trgovine nuklernim materijalima.

Egipat: Da li je ElBaradei budući lider!?
Egipat: Da li je ElBaradei budući lider!?

Sada, u Egiptu, ELBaradei je iz političke i diplomatske anonimnosti izronio kao vodeći glas opozicije predsjedniku Mubaraku.

Emad Shahin, profesor američkog univerziteta Notre Dame, procjenjuje da mnogi Egipaćani na ElBaradeia, sada 69-godišnjaka, gledaju kao na političkog „outsidera,“ nekoga ko je 30 godina živio izvan Egipta i tek nedavno se vratio u rodnu zemlju:

„Zbog vremena provedenog vani, ElBaradei nema dubljih uporišta u egipatskom društvu, među Egipćanima, nema veza, kontakata... nema ga u institucijama, politčkim strankama, građanskim organizacijama.... Naravno, neko koje u inostranstvu 30 godina, gubi vlastite korijene. Izložen je kriticizmu tipa.... on je elitist... veliki dio života proveo je u New Yorku, Beču.... on ne pripada siromašnim, prikraćivanim masama egipatskog stanovništva....“

No, profesor Shahin odmah dodaje da ElBaradeijevih 30 godina u inostranstvu imaju, u sadašnjim egipatskim okolnostima, i pozitivnu stranu:

„Dobra strana je da on dolazi izvan sistema... da nije nikako i ničim „uprljan“ koruptivnim režimom... da nije bio ni na jednoj zvaničnoj funkciji Mubarakovog 30-godišnjeg režima... da je neovisan i diplomata visokog profila, direktor jedne od najvažnijih međunarodnih agencija. Zbog svega toga ElBaradei ima zaista veliki kredibilitet.“

U sadašnjim, vrlo širokim i snažnim protestima i zahtjevima da Hosni Mubarak ode sa predsjedničke funkcije i sa egipatske političke scene, kredibilitet Mohameda ElBaradeia uvećan je upravo njegovim neovisnim stajalištima, kao direktora IAEA, prema Sjedinjemim Državama. Uz to, kako profesor Shahin kaže, ElBaradeia karakterišu osobine populiste, narodnjaka:

„Prosječni Egipćani se mogu lako vezati za njega. ElBaradei nije nešto posebno karizmatičan, nije osobito elokventan, nije izrazito artikuliran... Mislim da je prema utisku koji odaje, i to se mora priznati, riječ o čistom, čestitom čovjeku.“

Analitičari procjenjuju da je logično da je ElBaradei, shvaćen i prihvaćen kao politički umjerenjak, isplivao na površinu kao glasnogovornik opozicionog fronta, da su ga, kao takvog, prihvatile različite grupe i struje... nacionalisti, centristi, lijevo orinetirani... pa i Muslimansko bratstvo, najstarija i najveća egipatska islamistička organizacija.

Gospodin Gerges, u tom kontetksu, kaže:

„Mohamed ElBaradei je našao načina da kooptira Muslimansko bratsvo. Bio je u njihovom sjedištu, obećao da će sa njima surađivati u procesu legalizacije Bratsva kao stranke. Kao što je poznato, Muslimansko bratsvo je politički i društveni pokret koji je zabranjen. I ElBaradei je stekao određene pozitivne poene izjavama o potrebi integriranja Muslimanskog bratstva u egipatsko društveno tkivo.“

Za gospodina Gergesa El Baradei je sada, po mnogim elementima, najbitnija ličnost opozicije:

„On je osoba koja ujedinjuje. Nema druge takve ličnosti u sadašnjoj opoziciji. Za razliku od Irana i tamošnje islamske revolucije, u Egiptu nema ajatolaha Khomeninia, nema uticajnih klerika i mula. Najveći status, najveći ugled u egipatskoj opoziciji sada ima Mohamed ElBaradei.“

Činjenica je da je ElBaradei u sadašnjim okolnostima predstavnik opozicije koji najčešće javno izražava zahtjeve opozicionara. Neki analitičari, među njima i Aaron David Miller iz vašingtonskog centra Woodrow Wilson, smatraju da treba biti suzdržan u procjenama i prognozama koji bi pojedninac bi mogao, eventualno, biti dudući, ili jedan od budućih lidera u Egiptu.

Gospodin Miller kaže:

„Niko sada ne bi trebalo da računa na bilo kojeg pojedinca, računa da će ovaj ili onaj biti ličnost koja će politički trajno stabilizirati Egipat. U najboljem slučaju, Egipćani bi trebalo da razmišljaju, ragovaraju o ličnostima koje bi mogle artikulirati i voditi zbivanja u tranziciom periodu. Jednostavno, sada ne znamo dovoljno da bi bilo šta mogli predvidjeti na bilo kakvom nivou sigurnosti, pa i to ko bi se mogao pojaviti i učvrstiti na egipatskoj političkoj sceni.“

I takva vrsta sudržanosti nije na odmet. Mohamed Elbaradei jeste „isplivao i izronio,“ jeste najšešća meta reportera, jeste aktivni učesnik prosvjeda i glasnogovornik ogromnog broja Egipćana koji sa egipatskih ulica traže, zahtijevaju odlazak Hosnija Mubaraka, ali je rano reći da je on, kako reče gospodin Miller, „vitez na bijelom konju“ koji će Egipat izvesti iz krize.

XS
SM
MD
LG