Linkovi

Ekonomski problemi, rat, klimatske promjene - teme foruma u Davosu


Kongresni centar pre početka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska 16. januar, 2023. (Foto: AP / Markus Schreiber)
Kongresni centar pre početka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska 16. januar, 2023. (Foto: AP / Markus Schreiber)

Svjetski ekonomski forum ponovo drži svoj zimski sastanak u švajcarskom gradu Davosu - prvi put od 2020. godine - a lideri pokušavaju da premoste političke podjele u polarizovanom svijetu, ojačaju posustalu globalnu ekonomiju i razmotre problem klimatskih promjena, između ostalog.

Na sastancima će se pokretati različita pitanja - od budućnosti đubriva i uloge sporta u društvu pa do pandemije kovida 19 i drugih pitanja. Očekuje se prisustvo skoro 600 generalnih direktora kompanija i više od 50 šefova država i vlada, ali nikada nije jasno koliko konkretnih akcija proizlazi iz tog elitnog skupa.

Glavni četvorodnevni razgovori i sastanci počinju u utorak.

Ko dolazi?

Prvi put na snijegu od početka pandemije i samo osam mjeseci poslije proljećne sjednice 2022. godine, na forumu će se pojaviti ugledni gosti kao što su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, američki izaslanik za klimu Džon Keri i novi predsjednici Južne Koreje, Kolumbije i Filipina.

Zamjenik kineskog premijera Liu He obratiće se skupu u utorak, dan prije njegovog prvog sastanka sa američkom koleginicom, sekretarkom za finansije Dženet Jelen, u Cirihu. Jelen neće prisustvovati skupu u Davosu.

Ko nedostaje?

Predsjednik SAD Džo Bajden, kineski predsjednik Ši Đinping, britanski premijer Riši Sunak, indijski premijer Narendra Modi i francuski predsjednik Emanuel Makron. I naravno ruski predsjednik Vladimir Putin. Predstavnici Rusije nisu pozvani zbog Putinovog rata u Ukrajini.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je na putu za Davos i održaće govor u utorak, dok će njen suprug, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, održati virutelni govor u srijedu, a drugi zvaničnici Ukrajine učestvovaće na panelima.

Ispred glavnog kongresnog centra, mjesto poznato kao "Ukrajinska kuća" domaćin je koncerta, izložbi fotografija, seminara, koktel manifestacija i drugih sastanaka ove nedelje kako bi se pridobila podrška naporima Ukrajine da istjera ruske snage.

Ekonomski fokus

Usporavanje globalne ekonomije biće glavna tema u Davosu, gdje će na zasijedanjima govoriti brojni zvaničnici, od direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgijeve do predsjednice Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Inflacija je porasla kako se svijet ponovo otvorio od pandemije i Rusija napala Ukrajinu, dovodeći do poskupljenja hrane i energije. Iako je počela da usporava u velikim ekonomijama kao što su SAD i one u Evropi, inflacija je još uvek bolno visoka.

Georgijeva je u ponedeljak u blogu MMF-a navela da podjele između zemalja – tema ove godine u Davosu je "Saradnja u podijeljenom svijetu" – dovode globalnu ekonomiju u opasnost ostavljajući "svakoga siromašnijim i manje bezbjednim."

Georgijeva je pozvala na jačanje trgovine, pomaganje ranjivim zemljama da se nose sa dugovima kao i jačanje klimatske akcije.

Klima kao prioritet

Glavna klimatska tema na panelima foruma je prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju. Bivši američki potpredsjednik Al Gor će govoriti o dekarbonizaciji, naporima za izgradnju čiste energetske infrastrukture i osiguravanju pravedne tranzicije.

Slijedi jaka godina za enegetsku tranziciju s obzirom na to da su mnoge zemlje usvojile subvencije za obnovljivu energiju 2022. godine.

Jedna goruća tema na dnevnom redu – upotreba nuklearne fuzije – fokusira se na nauku koja nudi ogroman potencijal, ali je mnogo decenija udaljena od komercijalne upotrebe koja bi mogla da zadovolji svjetske energetske potrebe.

Planirane su i sesije o pitanjima kao što su adaptacija na klimatske promjene i paneli o uništavanju šuma, biodiverzitetu i budućnosti zaštite životne sredine.

Glasovi kritike

Elitni skup je često meta kritika protivnika koji tvrde da su učesnici previše nedodirljivi, ili bogati ili moćni da bi se bavili potrebama običnih ljudi i planete.

Tokom cijele nedelje, protivnici i aktivisti okupljaće se ispred Kongresnog centra da bi na odgovornost pozivali donosioce odluka i poslovne lidere.

Protesi su počeli u nedelju, kada su desetine aktivista za klimu mahale zastavicama i izvikivale slogane na kraju Davosove promenade, autoputa sa logotipima korporativnih titana.

Organizacija GreenPeace International je takođe oštro kritikovala korištenje korporativnih aviona za dolazak u Davos, rekavši da taj način transporta - tokom kojeg se ispušta velika količina ugljen dioksida - ukazuje na licemjerje skupa koji se navodno zalaže za zeleniji svijet. U izvještaju se navodi da je u maju u Davos sletjelo i iz njega poletjelo više od 1.000 privatnih aviona.

Predsjednik foruma Borge Brende priznao je u nedelju da neki vladini lideri i generalni direktori putuju na taj način.

"Mislim da je važnije da se uvjerimo da imamo sporazume o tome kako, ukupno gledano, preduzimamo akciju kada je u pitanju zelena agenda“, rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG