Linkovi

Ekonomija i abortus ključni prioriteti birača pred izbore za Kongres


Rano glasanje u Baltimoreu, savezna država Maryland, 31. oktobar 2022.
Rano glasanje u Baltimoreu, savezna država Maryland, 31. oktobar 2022.

Američki birači razmatraju brojna teška pitanja pred izlazak na izbore 8. novembra: od inflacije i prava na abortus, do pogranične bezbjednosti i kriminala.

Zabrinutost o tome u kojem smjeru idu SAD motivisaće glasače da omoguće Demokratama da zadrže tijesnu većinu u Kongresu ili Republikancima da preuzmu kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom.

Jedna od glavnih poruka koje Demokrate šalju svojim biračima je da će da zaštite pravo na abortus.

„Ako vam je važno pravo na izbor, onda morate glasati”, kaže Joe Biden, predsjednik SAD.

Birači na izbore polovinom predsjedničkog mandata ne izlaze u velikom broju kao kada se glasa za predsjednika, ali junska odluka Vrhovnog suda o ukidanju federalne zaštite prava na abortus, nakon 49 godina, dovela je tu temu u prvi plan u ključnim izbornim utrkama.

U saveznoj državi Ohajo, glasači kažu da ih je to nagnalo da podrže Tima Rajana, kandidata Demokrata za Senat.

„Vjerujem da će se Tim Ryan boriti sa ženama kada je riječ o prilici da se može praviti odabir u kontekstu reprodukcijskih prava” kaže Lisa Sobaski, stanovnica države Ohio.

Ekonomija i inflacija

Registracija birača među stanovnicima neopredijeljenim za jednu od stranaka, ali i među ženama, u porastu je nakon odluke Vrhovnog suda. Analitičari kažu da nisu sigurni da li će to Demokratama biti dovoljno.

„Ono što smo vidjeli tokom ljeta je angažovanost. Vidjeli smo porast u broju registrovanih. Ali pitanje je – i ono se mora postaviti biračima – da li je to ključna stvar zbog koje glasaju. Ili je dio niza tema koje razmatraju. Mislim da je pravi izazov sa pitanjima poput ekonomije”, kaže Amy Dacey, analitičarka koja radi na Američkom univerzitetu.

Ekonomija SAD se još oporavlja od pandemije Covida, a Republikanci tvrde da su Demokrate odgovorne za visoke cijene goriva i za inflaciju. Mnogi birači, posebno u ruralnim područjima, poput Vajominga, se slažu.

„Inflacija je oko 8%. Cijene kuća i popravki su porasle za oko 25%. Tako da ćete vidjeti povećanja za oko 30%. To je teško za ljude, jer kada imate 30% veće troškove, cijene su takođe toliko veće. I onda se gleda kako to prigušiti, a to će značajno pogoditi novčanike ljudi“, kaže Kelly Krakow, stanovnik države Wyoming.

Bezbjednost također faktor

Prema anketi Pew centra za istraživanja, 79% američkih glasača naveli su da će ekonomija biti veoma važan faktor koji će uticati na njihovu odluku. Imigracije i kontrola oružja su također visoko među prioritetima birača, kao i javna bezbjednost.

„Vidim preokret u nekim od utrka u državama u kojima se Republikanci više okreću ka pitanjima kriminala, posebno tamo gdje pokušavaju preuzeti pozicije” kaže Amy Dacey.

S druge strane, Demokrate ističu bezbjednost samih izbora. Odbor za istraživanje napada na Capitol 6. januara 2021. godine zadržao je tu temu u mislima birača, poput ove stanovnice države Virdžinija.

„Glasam protiv negatora izbora i bilo koga ko je Trumpov simpatizer“, kaže Karen Craft, stanovnica države Virginia.

Na izborima 8. novembra će se odlučivati o 35 od 100 mjesta u Senatu, te o svih 435 mjesta u Predstavničkom domu Kongresa.

XS
SM
MD
LG