Linkovi

Čeka se lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon 9 sa kapsulom Dragon do Svemirske stanice


Pothvat koji je dosad uspijevao samo vladama po prvi put provodi privatna kompanija

Privatna kompanija SpaceX pokušat će svoju novu raketu lansirati do orbitirajuće Međunarodne svemirske stanice, poduhvat koji je dosad uspijevao samo vladama. Odlagano nekoliko puta, lansiranje je sad zakazano za subotu, 19. maja.

Animacija pokazuje što se zemlje partneri na Svemirskoj postaji i kompanija SpaceX nadaju da će se dogoditi sutra. Raketa Falcon 9, noseći kapsulu Dragon, otisnut će se iz Cape Canaverala, na Floridi. Kapsula, koja nosi teret, odvojit će se od rakete i početi svoj jednodnevni put do Međunarodne svemirske postaje.

To je prvi put da jedna privatna kompanija pokušava izvesti takvu misiju. Iz SpaceX-a upozoravaju da mnogo toga može krenuti po krivom sa tako složenom novom tehnologijom.

Kapsula Dragon se treba sastati sa orbitirajućom stanicom koja se miče tako brzo da joj treba samo 90 minuta za puni krug oko Zemlje, kazao je direktor SpaceX-a Elon Musk, na tiskovnoj konferenciji u NASA-i, sredinom aprila.

„Morate uspjeti lansirati raketu, morate dovesti kapsulu do svemirske stanice i to doslovce do udaljenosti od samo nekoliko centimetara, a ona leti brzinom 12 puta većom od metka iz puške. To je teško.“

Ukoliko sistemi i senzori na kapsuli Dragon budu u redu, posada stanice uhvatit će ju robotskom rukom. Astronauti na stanici imaju dovoljno namirnica, pa neće biti problem ako pristajanje ne uspije. Dragon je u osnovi robotska svemirska letjelica, kaže Musk.

„Nitko njome ne upravlja daljinski, niti je itko u letjelici da radi korekcije odmah. Dragon sam donosi odluke kako da optimizira vjerojatnost uspjeha, dakle u letjelici ima puno inteligencije.“

Direktor NASA-e Charlie Bolden je optimističan:

„Ako sve bude išlo dobro, SpaceX će lansirati Dragon, on će se sastati sa stanicom i pristati. A to će onda biti početak potpuno nove ere, ere privatnog pristupa niskojh orbiti oko Zemlje, Međunarodnoj svemirskoj postaji i drugim odredištima.“

NASA je koristila svoje raketoplane za prijevoz tereta na Međunarodnu stanicu, ali su prošle godine raketoplani povučeni iz upotrebe. Sada NASA investira u privatne kompanije da preuzmu transportiranje u nisku zemljinu orbitu. U SpaceX-ov program komercijalnog prijevoza tereta je investiran 381 milion dolara.

XS
SM
MD
LG