Linkovi

Nasilje u Kairu izazvalo oštrije reakcije Sjedinjenih Država


Kairo: Sukoba anti-vladinih demonstranata i pristalica Hosni Mubaraka
Kairo: Sukoba anti-vladinih demonstranata i pristalica Hosni Mubaraka

Iz Bijele kuće kažu da bi američka pomoć Egiptu, koja ove godine uključuje 1,3 milijarde dolara vojne pomoći, mogla biti revidirana ukoliko vladine snage sigurnosti pojačaju nasilje.

Sukob anti-vladinih demonstranata sa pristalicama Hosni Mubaraka izazvao je oštre reakcije Sjedinjenih Država. Ako Mubarakova vlada potstiče nasilje, ona to odmah mora zasuatviti, rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. Anti-vladini demosntranti su, naime, optužili Mubarakov režim da plaća vandale i preobučene policajce da ih napadaju.

Glasnogovornik State departmenta P.J. Crowley kaže da je državni sekretar Hillary Clinton u direktnom telefonskom razgovoru rekla novoimenovanom potpredsjedniku Egipta Omaru Suleimanu da Hosni Mubarak treba odmah započeti sa prenosom vlasti.

Iz Bijele kuće kažu da bi američka pomoć Egiptu, koja ove godine uključuje 1,3 milijarde dolara vojne pomoći, mogla biti revidirana ukoliko vladine snage sigurnosti pojačaju nasilje.

Dina Guirguis
Dina Guirguis

Neredi su u Kairu jučer povećani, bez obzira što je predhodne večeri predsjednik Mubarak objavio da neće tražiti reizbor.

"Ja sam u potpunosti odlučio da okončam svoj mandat u interesu zemlje", rekao je Mubarak, objašnjavajući da se neće kandidirati na izborima u septembru.

Ali, predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama želi više.

"Uredno prenošenje vlasti mora biti sadržajno, mirno i mora početi odmah", naglasio je Obama.

Malo je takvih znakova na ulicama Kaira. Najvećim dijelom do sada mirne demonstracije su zahvaćene nasiljem. Jučer su pristalice Mubaraka, neki na kamilama, upali na trg i počeli napad. Sada se direktno suočavaju anti-vladini demonstranti i pristalice predsjednika Mubaraka.

J.Scott Carpenter
J.Scott Carpenter

Dina Guirguis iz Washingonskog instituta za politiku na Bliskom istoku je pokazala dokument, označen kao povjerljiv, za kojeg kaže da potiče od egipatskog ministarstva unutarnjih poslova, a sada cirkuliše na internetu. U njemu su instrukcije kako vladine snage sigurnosti treba da se odnose prema demonstracijama.

"Naoružavajući agente državne sigurnosti i policiju sa motkama, noževima i metalnim polugama, i puštajući ih da napadaju demonstrante i to uniformama tako da mogu biti idnetificirani kao policija, da anti-vladini demonstranti znaju da medju Mubarakovim pristalicama ima takvih elemenata i to je to što danas vidimo na ulicama", kaže Guirguis.

Ove tvrdnje nisu potvrdjene.

Neki na ulicama Kaira pozivaju predsjednika Obamu da bude oštriji prema predsjedniku Mubaraku.

Osama El Ghazali je član Koalicije za promjene, političke grupe koja nastoji postići kompromis izmedju opozicijskih strana. On je za Glas Amerike govorio putem telefona:

"Mislim da narod u Egiptu za ovu situaciju okrivljuje Sjedinjene Države i Obamu. I mi od Amerike tražimo, mi tražimo od Obame, od Washingtona da budu tvrdji sa Mubarakom."

Nasilje u Kairu izazvalo oštrije reakcije Sjedinjenih Država
Nasilje u Kairu izazvalo oštrije reakcije Sjedinjenih Država

J. Scott Carpenter, iz Washingtonskog instituta za Bliski istok, kaže da Amerika treba da djeluje i da nema povratka na staro:

"Mislim da Obama treba krenuti dalje. Ako smatramo da se pozicija egipatskog predsjednika posljednjih dana znatno promjenila, onda je i Obamina. Mislim da Amerika, sobzirom da je u pitanju njen kredibilitet, treba jasno reći na čijoj je strani."

Ali Anthony Cordesman, analitičar Srednjeg istoka u Centru za strategiju i medjunarodne studije, ukazuje na oprez:

"Jedna je stvar pozvati Mubaraka na ostavku. Problem je da ga nema ko zamjeniti."

Dok se egipćani unutar opozicije dogovaraju ko bi trebao voditi pokret, armija praktično drži kontrolu. Carpenter predvidja da bi na kraju Armija od predsjednika Mubaraka mogla zatražiti ostavku. Ali, predsjednik Mubarak bi, takodjer, mogao narediti vojsci da napadnu demonstrante. Šta bi se nakon toga moglo desiti teško je predvidjeti.

XS
SM
MD
LG