Linkovi

Egipatski nemiri prijete oživljavanju izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora


Egipatski nemiri prijete oživljavanju izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora
Egipatski nemiri prijete oživljavanju izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora

Jedna stvar oko koje su zabrinuti i Palestinci i Izraelci je nepredvidljivost bilo kakve nove egipatske vlade, ako bi odveć brzo došlo do promjene

Politički nemiri u Egiptu i nekim drugim arapskim zemljama doveli su do regionalne nestabilnosti koja prijeti nastojanjima da se ožive mirovni razgovori između Izraela i Palestinaca. Međutim, vodeći dužnosnici zemalja koje podržavaju mirovne pregovore traže nastavak razgovora tvrdeći da su oni bitni za stabilnost i sigurnost Srednjeg istoka.

Potencijal za dramatično izmijenjenu sigurnosnu situaciju na Srednjem istoku mogao bi umanjiti izglede za sklapanje mira između Izraelaca i Palestinaca, bar dok rezultati nemira u Egiptu i budućnost vlade u Kairu ne budu izvjesniji. Govoreći nedavno u Parlamentu izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao kako su u skorijoj povijesti Srednjeg istoka islamski ekstremisti iskoristili brze promjene političke klime kako bi preuzeli kontrolu i uspostavili protu-demokratske režime.

Gospodin Netanyahu je rekao zastupnicima da su tvrdolinijaši u Iranu, Hezbolah u Libanonu i Hamas u Pojasu Gaze sudjelovali na izborima kako bi konsolidirali političku moć. Dodao je kako Izrael mora osigurati da se to ne ponovi. Izrael je posebno zabrinut zbog egipatskog Muslimanskog bratstva. Iako je službeno zabranjena i namjerno nije u prvim redovima aktualnih prosvjeda, ovo je najbolje organizirana oporbena skupina u Egiptu. Prosvjednici u Kairu su koncentrirali svoju srdžbu na predsjednika Hosnija Mubaraka, međutim, neki izraelski analitičari su zabrinuti da bi jednog dana ta srdžba mogla biti usmjerena prema Izraelu.

Mark Heller je suradnik na Institutu za nacionalnu sigurnost u Tel Avivu: "Postoji zabrinutost da će se neprijateljstvo prema režimu pretvoriti u neprijateljstvo prema Izraelu ili Sjedinjenim Državama i da bi posljedice promjene režima bile bila agresivnija, neprijateljskija i militantnija politika u odnosu na Izrael. To je ta zabrinutost".

Izraelsko-palestinski mirovni razgovori, koje je pokrenuo Washington u rujnu, brzo su prekinuti nakon izraelske odluke da ne produži moratorija na izgradnju židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali. Palestinci su se odbili vratiti za pregovarački stol bez zamrzavanja izgradnje naselja.

I dok je budućnost neizvjesna, palestinski politički analitičar Mahdi Abdul Hadi kaže da izraelski dužnosnici trebaju shvatiti kako bi ovaj arapski ustanak mogao izmijeniti dugogodišnje pretpostavke o mirovnom procesu. "Izraelsko društvo danas živi na jednoj drugoj planeti. Oni ne vide tu promjenu. Oni ne vide taj vjetar. Oni ne razumiju bilo ulice. Oni su samo zabrinuti za svoju sigurnost. Za nas Palestince ovo je povijesni trenutak".

Jedna stvar oko koje su zabrinuti i Palestinci i Izraelci je nepredvidljivost bilo kakve nove egipatske vlade, ako bi odveć brzo došlo do promjene. Glasnogovornik palestinskog pokreta Fatah u istočnom Jeruzalemu je Dimitri Diliani. "Prosuđivati o Egiptu je malo teško jer postoje strahovanja da bi Muslimansko bratstvo moglo preuzeti vlast i imati veći utjecaj, što bi imalo negativni efekt na mirovni proces općenito i na stabilnost palestinskih teritorija".

Međutim, Izraelci i Palestinci ne odustaju od mirovnog procesa. U petak Izrael je objavio paket mjera s ciljem da se poveća ekonomski rast i razvije infrastruktura na palestinskim teritorijima. Premijer Netanyahu je rekao, očito misleći na prosvjede koji potresaju Egipat, da su ove mjere donesene kako bi se povećala stabilnost tako da se poboljša kvaliteta života Palestinaca. Prijedlog je iznesen dan uoči sastanka visokih dužnosnika tzv. "diplomatskog kvarteta" – Sjedinjenih Država, Rusije Ujedinjenih naroda i Europske unije.

Palestinci su odbacili izraelske prijedloge pozivajući sve strane da priznaju palestinsku državu. U priopćenju kvarteta se kaže da se razmatraju implikacije dramatičnih zbivanja u Egiptu na arapsko-izraelski mir. U svom priopćenju kvartet također ističe da bi daljnje kašnjenje u nastavku pregovora bilo pogubno za izglede za mir i sigurnost u regiji.

XS
SM
MD
LG