Linkovi

Hoće li nemiri u Egiptu potkopati srednjoistočni mirovni proces?


Prosvjednici na Trgu Tahrir 9. veljače
Prosvjednici na Trgu Tahrir 9. veljače

Mnogi stručnjaci vjeruju da bez obzira kakva će se vlada izroditi iz nemira u Egiptu, poštovat će izraelsko-egipatski mirovni sporazum iz 1979.

Mase prosvjednika i dalje demonstriraju protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, no hoće li događaji u Egiptu imaju utjecaj na srednjeistočni mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca?

Samo nekoliko dana nakon što je bio inauguriran za predsjednika 20. siječnja 2009. godine Barack Obama je imenovao bivšeg američkog senatora Georgea Mitchella kao posebnog američkog izaslanika za Srednji istok. Njegove pregovaračke sposobnosti su bile dobro poznate nakon što je pomogao u posredovanju da se postigne Sporazum na Veliki petak u Irskoj 1998. godine. Njegovo imenovanje je promatrano kao snažan signal da su Sjedinjene Države odlučne da se ponovno započnu pregovori između Izraelaca i Palestinaca. Međutim, više od dvije godine nakon Mitchellova imenovanja analitičari kažu da mirovni proces stoji u mjestu.

Fawaz Gerges radi na London School of Economics. "Ne postoji mirovni proces. Mirovni proces je mrtav i mi znamo zašto je mrtav. Budimo iskreno o tome. Predsjednik Barack Obama je uložio značajni politički kapital pokušavajući navesti Izraelce i Palestince da postignu sveobuhvatni mirovni plan, pokušavajući posredovati u tome. Nemojmo zamagljivati tu stvar. A ta stvar je da Izraelci nisu spremni zamrznuti izgradnju naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu – čak ni djelomično".

Palestinska uprava, koju predvodi Mahmud Abbas, jasno je dala do znanja da neće pregovarati s Izraelom sve dok se budu gradila židovska naselja na okupiranom području. Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kaže da su obje strane uporne u svojem stavu. "S izraelske strane očito nisu spremni da prestanu s izgradnjom židovskih naselja, što predstavlja prijetnju tzv. rješenju s dvije neovisne države. Na arapskoj strani postoji sve više agitiranja da se napusti rješenje s dvije neovisne države, što bi predstavljalo katastrofu za Izrael".

Mnogi analitičari kažu da trenutačni nemiri u Egiptu nemaju nikakve veze s posustalim srednjeistočnim mirovnim procesom. Daniel Kurtzer bio je američki veleposlanik i u Egiptu i u Izraelu. "Taj je proces već bio u krizi prije izbijanja ovih nemira u Egiptu. Administracija je pokušavala već dvije godine postići nekakav napredak u pregovorima, ali nije u tome uspjela. U ovom trenutku, mislim da događaji u Egiptu jednostavno pogoršavaju problem koji se nalazi pred mirovnim procesom. I svakako ne pomažu da se u bliskoj budućnosti pokrenu pregovori".

Bivši viši dužnosnik američkog Državnog tajništva Aaron David Miller, koji sad radi u Međunarodnom centru za znanstvenike Woodrow Wilson, kaže da događaji u Egiptu predstavljaju svojevrsno olakšanja za predsjednika Obamu. "Na jedan način, na jedan čudan način, administraciji su pomogli događaji u Egiptu, bar kratkoročno, jer ne moraju razmišljati o strategiji mirovnog procesa. On je zapeo i Obamina administracija može jako malo učiniti po tom pitanju".

Promatrajući izraelsko-egipatske odnose stručnjaci poput Fawaza Gergesa kažu da je jedan razlog za zabrinutost, posebno za Izrael, kakva će se vlada pojaviti u Egiptu kao zamjena za predsjednika Hosnija Mubaraka. I hoće li poštovati mirovni sporazum potpisan 1979. godine između dviju zemalja. "Ako bih to pogledao s izraelskog stajališta, jedna od glavnih lekcija dosad iz egipatske drame jest da sve dok ne postoji mirovno rješenje između Izraela i Palestinaca, između Izraela i arapskih susjeda, Izrael se nikad neće osjećati sigurno. Tj. oslanjajući se na jednog čovjeka, Mubaraka, ili drugog čovjeka, pokojnog predsjednika Anwara Sadata, izraelska sigurnost je više kratkoročne prirode, a ne dugoročne".

U konačnoj procjeni stanja, mnogi stručnjaci vjeruju da bez obzira kakva će se vlada izroditi iz nemira u Egiptu, poštovat će izraelsko-egipatski mirovni sporazum iz 1979.

XS
SM
MD
LG