Linkovi

Sve više poziva da se oslobode novinari al-Jazeere uhapšeni u Egiptu


Egipatske vlasti su trojicu novinara optužile da pripadaju i pomažu terorističkoj organizaciji.

Novinari širom svijeta su izrazili veliko nezadovoljstvo i frustraciju jer su egipatske vlasti uhapsile nekoliko novinara i optužile ih za terorističke aktivnosti. Protesti solidarnosti sa uhapšenim kanadskim, australijskim i egipatskim reporterima su organizirani u brojnim zapadnim zemljama, ali i mjestima kao što su Gaza, Mauritanija i Jemen. Sjedinjene države su pozvale Egipat da oslobodi sve uhapšene.

Kanađanin egipatskog porijekla Mohamed Fahmy, Australijanac Peter Greste i Egipćanin Baher Mohamed su uhapšeni 29 decembra dok su za mrežu Al Jazeera izvještavali o nemirima u Kairu. Egipatske vlasti su ih optužile da pripadaju i pomažu terorističkoj organizaciji. Njihove razljućene kolege to smatraju napadom na novinarstvo kao profesiju. Andrew Thomas je reporter Al Jazeere u Sidneju.

Ovo nije napad na trojicu novinara, to je napad na novinarstvo u cjelini, i kao što možete vidjeti da piše na našim majicama i parolama, novinarstvo nije zločin, kaže Andrew Thomas.

Egipatske vlasti kažu da su novinari uhapšeni u okviru racije na Muslimansko bratstvo, islamističku grupu koja podržava zbačenog predsjednika Mohameda Morsija. Grupa je organizirala masovne prosvjede tražeći Morsijev povratak na vlast, prije nego je nova vlada poslala oružane snage da rastjeraju prosvjednike. Namik Kocak, predstavnik turskih medija, kaže da se novinari često smatraju prijetnjom.

Smatra se da su novinari pristrasni, a mi to nismo. Mi izlazimo na ulice kako bi izvještavali na neovisan način. I u tom smislu novinarstvo je opasno. Tu ima onih koji riskiraju svoje živote, svoje zdravlje, kaže Namik Kocak.

Al-Jazeera je pozvala na svjetsku podršku kako bi se novinari pustili na slobodu. Ossama Al Saeed, koji se nalazi na čelu odjela za odnose sa javnošću Al-Jazeere, kaže da je odziv ogroman.

Ono što posljednjih sedmica možemo vidjeti je masovna podrška širom svijeta i pozivi da egipatska vlada oslobodi naše novinare. Akcija se odvije u više od 30 zemalja, kaže gospodin Al Saeed.

Sjedinjene države stalno pozivaju vlade da zaštite novinare i kazne one koji ih zlostavljaju. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je pozvao Kairo da na slobodu pusti sve uhapšene novinare.

Duboko smo zabrinuti jer u Egiptu i dalje postoji nedostatak slobode izražavanja i slobode medija. To što vlada za mete uzima novinare i druge po neosnovanim tvrdnjama je pogrešno i pokazuje krajnje nepoštivanje zaštite osnovih prava i sloboda. Svi novinari, bez obzira za koju medijsku kuću rade, ne smiju biti mete nasilja, zastrašivanja ili politizirane sudske akcije, rekao je Jay Carney.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je novinarstvo jedna od najopasnijih profesija na svijetu. Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, najmanje 70 članova medija je prošle godine ubijeno, najveći broj njih u Siriji. Pored onih ubijenih u oružanim sukobima, novinare također progone, zlostavljaju, muče, pa čak i ubijaju zbog članaka u kojima kritiziraju osobe ili institucije na vlasti.
XS
SM
MD
LG