Linkovi

Egipat: Referendum prošao, opozicija ne odustaje


„Nećemo dozvoliti primjenu ustava. Pokušaćemo svim demokratskim načinima da promijenimo ustav“ – izjavio glasnogovornik opozionog Nacionalnog fronta spasa.

Egipatska liberalna opozicija će, kako saopštavaju njeni predstavnici, nastaviti borbu protiv ustava čije su usvajanje podržavale islamistički orijentirane stranke i grupacije, iako je očigledno da je nacrt ustava u dvostepenom referendumu dobio potrebnu većinsku podršku.

Referendum je održan u dva kruga – subotu 15. decembra u deset provincija i, takođe, u subotu, 22. decembra u preostalih 17 provincija.

Na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju glasnogovornik Nacionalnog fronta spasa Khaled Dawoud , saopštio je da je od egipatske izborne komisije zatraženo da istraži neregularnosti koje su se dešavale tokom referenduma i istakao:

„Nećemo dozvoliti primjenu ustava. Takođe ćemo se suprotstaviti bilo kakvoj regulativi koja može doći od Vijeća Shura ili iz Gornjeg doma parlamenta i koja bi mogla imati negativnog uticaja na život i budućnost Egipćana. Pokušaćemo svim demokratskim načinima da promijenimo ustav.“

Iz Muslimanskog bratstva, nekadašnje partije egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, ističu da rezultati referenduma, mada još ne i zvanični, pokazuju da je 64 procenta glasača glasalo za i da bi konačan procenat takvih mogao biti 71 odsto.

Pristalice gospodina Morsija tvrde da je referendum bio pošten i da predstavlja ključni korak u demokratskim procesima koji su prije skoro dvije godine počeli demonstracijama protiv dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Jedan od tih pristalica, Salam Sayed, kaže:

„Glasanje je u cjelosti bilo slobodno i fer i u to sam se uvjerio vlastitim očima. Kažu... 63 odsto glasova za. To bi moglo biti i 70, 75 odsto. Egipćani trebaju da poštuju rezultat referenduma. Tome nas demokracija uči.“

Osim definitivnog prebrojavanja glasova i saopštavanja zvaničnih rezultata referenduma o novom ustavu Egipta, izborna komisija trebalo bi i da u što kraćem roku odgovori na podnesene prigovore o neregularnostima tokom glasanja.
Egipat: Referendum prošao, opozicija ne odustaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
XS
SM
MD
LG