Linkovi

Egipat: Nastavljeno hapšenje članova Muslimanskog bratstva


Njemački i britanski ministri vanjskoh poslova Guido Westerwelle i William Hague na današnjem sastanku ministara EU u Brusselsu.
Njemački i britanski ministri vanjskoh poslova Guido Westerwelle i William Hague na današnjem sastanku ministara EU u Brusselsu.

Dramatična situacija u Egiptu je navela evropske ministre spoljnih poslova da prekinu ljetnji odmor i okupe se danas u Briselu na vanrednom zasjedanju na kojem je razmatrana dalja pomoć EU.

Nadležni egipatski sud danas je donio odluku da bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak bude pušten iz zatvora u kojem je bio preko dvije godine. Mubarakov advokat Farid El Deeb izjavio je da bi bivši predsjednik mogao da bude oslobođen već sutra. 85-godišnjem Mubaraku će se ponovo suditi za ubistva prosvjednika tokom pobune protiv njegove režimske vlasti. Prilikom saopštavanja odluke u Mubarakovom puštanju iz zatvora istaknuto je ponovno suđenje nije pravna osnova za produženje pritvora dužeg od dvije godine. Mubarak je, da dodamo, oslobđen optužbi da su on i njegovi sinovi pronevjerili državni novac.

Od ostalih zbivanja u Egiptu izdvajamo informaciju da su egipatske valsti danas uhapsile i glasnogovornika Muslimanskog bratstva i jednog radikalnog imama povezanog sa tom grupom, čime je nastavljen pritisak armijskog vrha i prelazne vlade na islamističku stranku zbačenog predsjednika Mohameda Morsija.

Premijer egipatske prelazne vlade, Hazim Beblawi je u sinoćnjem intervjuu za ABC rekao da bi gubitak strane pomoći bio vrlo loš znak i da bi to ugrozilo kapacitete i spremnost egipatske armijeOn je dodao da Egipat i Sjedinjene države trebaju jedni druge, kao što i njegovoj zemlji trebaju odnosi sa evropskim i azijskim zemljama.

Dramatična situacija u Egiptu je navela evropske ministre spoljnih poslova da prekinu ljetnji odmor i okupe se danas u Briselu. Osnovni zaključak tog vanrednog skupa je da se ne smije uskratiti pomoć egipatskom narodu u pokušajima da se situacija riješi demokratskim putem, dok je pod znak pitanja stavljena svaka druga podrška evropskih država.

O sastanku ministara spoljnih poslova zemalju EU šire u izvještaju našeg dopisnika iu Brusselsa Elvira Bucala.
Egipat: Nastavljeno hapšenje članova Muslimanskog bratstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
XS
SM
MD
LG