Linkovi

Muslimanski kongresmen Ellison: Egipćani dokazali da se promjene dešavaju bez nasilja


Govor predsjednika Obame u Kairu je Ellison nazvao gotovo predskazanjem
Govor predsjednika Obame u Kairu je Ellison nazvao gotovo predskazanjem

Keith Ellison iz Minnesote kaže da su egipatski prosvjednici opovrgnuli i mnoge tvrdnje al Qaide

Američki Kongresmen - musliman, Keith Ellison, je izrekao velike riječi pohvale za prosvjede na Srednjem Istoku, kao i za to kako se administracija predsjednika Obame odnosila prema njima. Kongresmen Ellison kaže da Sjedinjene Države moraju biti na pravoj strani povijesti.

Masovni prosvjedi u Egiptu predstavljaju nevjerovatan otpor vjerskom ekstremizmu i tvrdnjiama al Qaide da isključivo nasiljem čovjek može ostvariti političke ciljeve, kaže kongresmen iz savezne države Minnesota, Keith Ellison, i dodaje:

Al Qaida govori da je jedini način da se ostvari promjena, kroz nasilje, terorizam, i ubojstva. Medjutim, narod na trgu Tahrir je pokazao da ako si uporan, držiš se svojih zahtjeva dugo i strpljivo, ustaneš da obraniš ono u šta vjeruješ - onda ćeš uspjeti , a bez da ikoga povrijediš ili raniš.

Kongresmen Ellison podsjeća kako su prosvjednici u Egiptu jednostavno odbijali da odgovore nasiljem kada su ih napadali provladini nasilnici. Samo zbog upornosti naroda Mubarak je dao ostavku, kaže Ellison. Kongresmen iz Minnesote je takodjer pohvalio način na koji je predsjednik Obama govorio o univerzalnim principima ljudskih prava u govoru 2009. te.

Dvije godine prije ove revolucije predsjednik Obama je u Kairu rekao o ljudskoj težnji da se ima glas u vladanju svojom zemljom, o slobodi govora , slobodi vjere - gotovo kao predskazanje.

Medjutim, broj republikanaca je optužio Obamu da nije imao konsistentnu poruku Egipćanima tijekom prosvjeda. Zastupnica u Kongresu, Ileana Ros -Lehtinen, pri kongresnom odboru za vanjske poslove, kaže:

Prvo je bilo: pregovarajte s opozicijom, potom je bilo : Dajte mirnu tranziciju.

Kongresmen Ellison kaže da su medjutim prosvjedi u Egiptu zahtijevali opreznu reakciju u početku, dodajući da je Obama sjajno na kraju poručio kakvo je stajalište Washingtona:

Nadam se da Amerika stoji na pravoj strani povijesti. Smatram da moramo revidirati svoje prioritete na srednjem istoku, a naš primarni alat za to moraju biti ljudska prava, pomoć u razvoju, diplomacija. Apsolutno posljednje sredstvo moraju biti oružje, bombe i rat.

Ellison zaključuje da. sad kada se prosvjedi šire Srednjim istokom, Sjedinjene Države ne smiju zaboraviti koje će to zemlje dozvoliti mirnu slobodu izražavanja, a koje ne.

XS
SM
MD
LG