Linkovi

Zapad – Rusija: Nove sankcije u slučaju uplitanja u ukrajinske predsjedničke izbore


Ukrajinski biznismen i političar Petro Poroshenko najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Ukrajine. Izbori su zakazani za 25. maj.
Ukrajinski biznismen i političar Petro Poroshenko najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Ukrajine. Izbori su zakazani za 25. maj.

Naftna industrija i proizvodnja prirodnog plina, vitalni sektori ruske ekonomije, bili bi meta strogih sankcija. Nametanje sektorskih sankcija bio bi veliki zaokret u odnosu na dosadašnje.

Zapad i dalje upozorava Rusiju da će nametnuti mnogo oštrije sankcije ukoliko se Moskva bude uplitala i ometala regularno održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini zakazanih za 25. maj. Ekonomski analitičari nisu jedisnstveni u ocjeni kakve su posljedice do sada uvedenih sankcija po rusku ekonomiju i političke poteze najviših ruskih zvaničnika. Po ocjenama jednih, zbog dosadašnjih sankcija investiranje u rusku ekonomiju je uveliko smanjeno. Drugi pak procjenjuju da je postojećim sankcijama Rusija prisiljena držati se suzdržanije prema uplitanju u ukrajinsku krizu. U trećoj grupi su analitičari skeptični u procjenama kakav bi konačan uticaj mogle imati već nametnute i eventualne buduće sankcije.

Za sada, u istočnim dijelovima Ukrajine desilo se i dešava se isto ono što je dovelo do odvajanja poluotoka Krim i pripajanja Rusiji. Ranije nametnutim sankcijama Zapad kažnjava Rusiju zbog aneksije Krima i nastoji Moskvu odvratiti od pokušaja invazije i aneksije i drugih dijelova Ukrajine sa pro-ruski orijentiranom većinom.

Američki državni sekretar John Kerry upozorava na uvođenje mnogo oštrijih sankcija:

"Ako Rusija i njeni sljedbenici u Ukrajini budu ometali izbore, ili ih pak makr i djelomično spriječili, Sjedinjene Države i zemlje Evropske unije nametnuće sankcije po sektorima ruske ekonomije."

Naftna industrija i proizvodnja prirodnog plina, vitalni sektori ruske ekonomije, bili bi meta strogih sankcija. Nametanje sektorskih sankcija bio bi veliki zaokret u odnosu na dosadašnje i rezultirao bi još većom investicionom nesigurnošću, ocjenjuje finansijski ekspert John Chambers i dodaje:

"Ruska ekonomija već trpi negativne posljedice. To se vidi na finansijskim tržištima. Iz Rusije kapital otiče."

Bez potrebnog kapitala svakoj ekonomiji, pa i ruskoj, prijeti zastoj i recesija. Ruska ekonomija je i prije izbijanja ukrajinske krize bila u određenim teškoćama, zbog čega je teško procijeniti negativan uticaj do sada nametnutih sankcija, ističe profesor ekonomije na univerzitetu Columbia Tim Frye:

"Bilo je dosta negativnih trendova u ruskoj ekonomiji koji su usporavali rast u posljednje, dvije tri godine. Uvedene sankcije povećale su ekonomsku nesigurnost, ali do sada nisu imale dublji negativan uticaj."

Anders Aslund, ekonomista Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson i nekadašnji savjetnik ruske i ukrajinske vlade, procjenuje da bi sankcije mogle zadržati Moskvu od poduzimanja vojnih akcija protiv Ukrajine:

"Mada to nije toliko očigledno, sankcije djeluju. Po onome što vidimo Rusija posrće, koleba se u poduzimanju akcija u istočnim dijelovima Ukrajine. Mislim da je to upravo zbog sankcija."

Prema aktuelnim pokazateljima ekonomskih kretanja u Rusiji, analitičari procjenjuju da ekonomskog rasta ove godine neće biti, velikim dijelom i zbog sankcija do sada nametnutih.
Zapad – Rusija: Nove sankcije u slučaju uplitanja u ukrajinske predsjedničke izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
XS
SM
MD
LG