Linkovi

Svemir: Jesmo li sami?!


Umjetničko viđenje planete Kepler 186f.
Umjetničko viđenje planete Kepler 186f.

"Po prvi put mi zapravo možemo reći da imamo planetu, da smo otkrili planetu, koja je veličine Zemlje i orbitira oko njenog sunca na, za život, povoljnoj udaljenosti."

Ne tako velika. Ali ne ni tako mala. Ni užarena, ali ne ni hladna.

Kepler 186f, novootkrivena planeta izgleda upravo kao planeta na kojoj bi moglo biti života sličnog na našoj planeti, planeti Zemlji - pomišljaju astronomi i znanstvenici NASA-e, američke agencije za istraživanja svemira i astrofizičari sa dva američka prestižna univerziteta. Udaljena je oko 500 svjetlosnih godina, velika je otprilike kao naša zemlja i kruži oko druge zvijezde, njenog sunca, na distanci upravo potrebnoj za stvaranje vode, ključnog uvjeta za postojanje ljudima poznatih oblika života.

Treba biti oprezan i ne žuriti sa zaključkom da je planeta Kepler 186f kao Zemlja ističe Elisa Quintana, znanstvenica NASA-e:

"Ta planeta je nešto kao rođaka Zemlje. Ima nekih karakteristika naše plenete, ali zvijezde od kojih je vjerojatno nastala su vrlo različite"

Planeta Kepler 186f kruži oko zvijezde po veličini i užarenosti manjoj od našeg sunca. U studiji objavljenoj u magazinu Nauka, astronomi navode da je novootkrivena planeta sličnija Zemlji nego većina od nekoliko stotina ranije otkrivenih planeta. Neke od tih planeta su ogromne lopte omotane gustom, neprozirnom plinovitonm atmosferom. Druge orbitiraju suviše blizu užarenim zvijezdama, suncima, da bi na njima bilo života. Samo dvije planete, nešto veće od Zemlje, otkrivene prošle godine orbitiraju na odgovarajućoj udaljenosti i mogle bi biti dobri kandidati za postojanje nekih oblika života.

Za plenetu Kepler 186f znantvenica Quintana dodaje:

"Po prvi put mi zapravo možemo reći da imamo planetu, da smo otkrili planetu, koja je veličine Zemlje i orbitira oko njenog sunca na, za život, povoljnoj udaljenosti."

Po prvi put, ali ne i posljednji kaže astrofizičarka Instituta za tehnologiju univeriteta Massachusetts Sara Seager:

"Decenijama čekamo sa otkrijemo i saznamo da li ima života na drugim planetama...I kakve bi te planete mogle biti. Otkrivanje planete Kepler je snažan motiv da idemo dalje."

Slijedeći korak je traganje za znacima života u tom, mnogim svjetlosnim godinama, udaljenom svijeta. Nužni su novi, moćniji svemirski teleskopi. Rezovi u američkoj budžetskoj potrošnji ograničavaju znantvene misije te vrste kaže astrofizičar univerziteta California iz Los Angelesa Ben Zuckerman:

"U principu, mogli bi to učiniti za deceniju dvije. Praktično, bez novca, to se neće desiti. Ne do kraja mog života, primjera radi."

Zanemarujući ovozemaljske finansijske brige, NASA-ina znanstvenica Elisa Quintana vjeruje da će, kada jednog dana nova, moćnija generacija teleskopa bude lansirana u svemir, biti otkriveno da mi, ljudi, nismo sami u ogromnom svemirskom prostranstvu:

"Ja sam optimista. Mislim da u svemiru ima i drugih oblika života. Sve te zvijezde, stotine milijardi zvijezda... Vjerojatnoća da na nekoj od njih može biti života je vrlo velika. No, sigurno je da o tome svaki stanovnik naše planete ima svoje mišljenje."

Traganje za životom na drugim planetama biće, to je sasvim izvjesno, nastavljeno. Do kada, i koliko dugo - godinama, decenijama, stoljećima - teško je pretpostaviti.
Svemir: Jesmo li sami?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
XS
SM
MD
LG