Linkovi

Slučaj “Memić”: Ukinut pritvor Alisi Ramić


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Alisi (rođenoj Mutap) Ramić, osumnjičenoj za organizovani kriminal, potvrdila je to za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njena advokatica Nina Kisić.

„Alisi Ramić je ukinut pritvor“, kazala je advokatica Kisić, dodavši da je ona bila na pritvoru nepunih mjesec dana.

Jučer na ročištu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se za još 15 dana produži pritvor Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, dok se ne dobije informacija od Državnog suda o nedavno podignutoj optužnici.

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao kako je Tužilaštvo okončalo istragu protiv navedenih osoba, podiglo optužnicu i prikupilo dokaze koje će u narednih 15 dana Sud BiH razmotriti.

“Produženje pritvora opravdava očitovanje o optužnici. Radi se o složenom predmetu u kojem su umiješani policijski službenici. Vidjet ćete, iz dokaza, da je Mutap vodio dnevnik, da se raspitivao, prikupljao materijal i pripremao ostale za radnje koje slijede”, rekao je Hasanspahić jučer na ročištu.

Hasanspahić tvrdi da Alisa Ramić nije imala potres mozga kao preduslov za amneziju koju kaže da ima, a koja se veže za vrijeme nastupanja smrti Dženana Memića.

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović se nepotvrđenom optužnicom terete da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, u Velikoj Aleji na području općine Ilidža, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, usljed tih povreda, Memić je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

XS
SM
MD
LG