Linkovi

Uhapšena bivša djevojka nastradalog Dženana Memića, Alisa Ramić


Građani Sarajeva nekoliko puta su izlazili na proteste zbog slučaja Dženan Memić.
Građani Sarajeva nekoliko puta su izlazili na proteste zbog slučaja Dženan Memić.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su dvije osobe u slučaju nastradalog mladića Dženana Memića.

Kako je za Radio Sarajevo (RSE) potvrdio advokat porodice Memić, Ifet Feraget, među uhapšenima je nekadašnja partnerka nastradalog mladića Dženana Memića, Alisa Mutap, sada Ramić.

Portparol MUP-a KS, Mirza Hadžiabdić, je saopštio da policijski službenici Uprave policije MUP-a KS vrše pretrese na dvije lokacije na području Kantona, jedna na području opštine Ilidža, druga na području opštine Stari grad Sarajevo, s ciljem prikupljanje dokaza, rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela koja su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u okviru slučaja Dženan Memić.

Iz Tužilaštva BiH tokom dana je saopšteno da su dvije osobe, čiji se prostori pretresaju, pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH intenzivno radi, a koji se odnosi na krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza, a sve u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Šta se zna o slučaju Memić?

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Naime, Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo KS okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je 5. februara 2016. godine, a njegova smrt još uvijek nije razjašnjena.

Tužilaštvo BiH je u augustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Od 3. februara 2021. godine u pritvoru se nalazi bivši načelnik za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasan Dupovac, osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Sa njim je uhapšen i Zijad Mutap, te osumnjičen za ometanje istrage u slučaju "Memić".

Pored njih dvojice, u pritvoru je i policajac Josip Barić, osumnjičen da je počiniokrivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG