Linkovi

Dvojica napadača ubili jednu osobu u crkvi u Istanbulu


Turski službenici forenzičke policije drže kutije dok se kreću ispred crkve Santa Maria nakon napada, u Istanbulu, 28. januara 2024.
Turski službenici forenzičke policije drže kutije dok se kreću ispred crkve Santa Maria nakon napada, u Istanbulu, 28. januara 2024.

Dvojica maskiranih naoružanih napadača ubili su jednu osobu tokom nedjeljne službe u crkvi u Istanbulu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, dodajući da vlasti rade na hvatanju napadača.

Yerlikaya je rekao da se napad, koji je Ankara osudila, jutros u italijanskoj katoličkoj crkvi Santa Maria u okrugu Sariyer, te da je jedna osoba - koja je bila na meti naoružanih napadača - ubijena dok je prisustvovala službi.

"Pokrenuta je sveobuhvatna istraga o tom pitanju i započet je rad na hvatanju napadača", rekao je Yerlikaya na platformi društvenih medija X.

Obraćajući se novinarima ispred crkve, guverner Istanbula Davut Gul rekao je da je žrtva turski državljanin i da niko drugi nije povrijeđen. On je rekao da su napadači pucali samo na jednu osobu.

Nije odmah bilo jasno šta je bio motiv napada niti zašto je žrtva bila meta. Na snimku sa mjesta vidi se nekoliko policijskih automobila i kola hitne pomoći ispred crkve.

Predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je crkvenog svećenika, lokalnog administratora iz svoje vladajuće stranke i generalnog konzula Poljske u Istanbulu da izrazi saučešće, saopćeno je iz njegovog ureda.

Papa Franjo je prenio saučešće zbog napada nakon nedjeljne molitve Angelus.

"Izražavam svoju bliskost sa zajednicom crkve Svete Marije Draperis u Istanbulu koja je pretrpjela oružani napad tokom mise koji je uzrokovao jednu smrt", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG