Linkovi

Dvojica američkih veterana prijavljeni kao nestali u Ukrajini


Alexander Drueke, 39, lijevo, and Andy Tai Ngoc Huynh, 27, desno.
Alexander Drueke, 39, lijevo, and Andy Tai Ngoc Huynh, 27, desno.

Dvjica američka veterana iz Alabame koji su bili u Ukrajini i pomagali u ratu protiv Rusije se vode kao nestali, rekli su u srijedu članovi kongresne delegacije.

Rođaci Andyja Tai Ngoc Huynha (27) iz Trinityja i Alexandera Druekea (39) iz Tuscaloosea bili su u kontaktu sa kancelarijama Senata i Predstavničkog doma tražeći informacije o tome gdje se oni nalaze, rekli su saradnici za štampu.

Zastupnik Robert Aderholt rekao je da se Huynh dobrovoljno prijavio da se bori sa ukrajinskom vojskom protiv Rusije, ali rođaci nisu čuli za njega od 8. juna, kada je bio u oblasti Harkov na sjeveroistoku Ukrajine, koja je blizu ruske granice. Huynh i Drueke su bili zajedno, rekao je Aderholtov pomoćnik.

"Kao što možete zamisliti, njegovi voljeni su veoma zabrinuti za njega", rekao je Aderholt u izjavi. "Moj ured se raspitao i kod State Departmenta Sjedinjenih Država i kod Federalnog istražnog biroa pokušavajući dobiti bilo kakvu moguću informaciju."

Zastupnica Terri Sewell rekla je da je Druekeova majka ranije ove sedmice kontaktirala njen ured nakon što je izgubila kontakt sa sinom.

Američki State Department saopćio je da istražuje izvještaje da su separatističke snage koje podržava Rusija ili Rusija u Ukrajini zarobile najmanje dvojicu Amerikanaca. Ako budu potvrđeni, oni će biti prvi Amerikanci koji se bore za Ukrajinu za koje se zna da su zarobljeni od početka rata 24. februara.

"Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s ukrajinskim vlastima", navodi se u saopćenju odjela poslanom e-poštom novinarima. Više informacije nije objelodanjeno, navodeći privatnost kao razlog.

John Kirby, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, rekao je u srijedu da administracija nije u mogućnosti da potvrdi izvještaje o nestalim Amerikancima.

"Učinićemo sve što možemo da ovo pratimo i vidimo šta možemo da naučimo o tome", rekao je on.

Međutim, ponovio je svoja upozorenja protiv odlaska Amerikanaca u Ukrajinu.

"Ukrajina nije mjesto za Amerikance da putuju", rekao je. "Ako osjećate strast prema podršci Ukrajini, postoji mnogo načina da to učinite koji su sigurniji i jednako efikasni."

Sud u Donjecku, pod kontrolom separatista, osudio je prošle sedmice na smrt dvojicu Britanaca i jednog Marokanca.

Američki predstavnik Adam Kinzinger tvitovao je da su se Amerikanci "prijavili u ukrajinsku vojsku, i da im je na taj način pružena zakonska zaštita boraca. Kao takvi, očekujemo da će pripadnici Legije biti tretirani u skladu sa Ženevskom konvencijom". Nije jasno da li je Kinzinger, republikanac iz Illinoisa, imao ikakve dodatne informacije o tim muškarcima.

On je komentirao tvit koji je ranije u srijedu poslala Task Force Baguette, grupa bivših američkih i francuskih vojnika, rekavši da su dvojica Amerikanca koji se bore s njima zarobljena prije nedelju dana. Grupa je rekla da je ukrajinska obavještajna služba potvrdila tu informaciju.

Početkom rata, Ukrajina je stvorila Međunarodnu legiju za strane državljane koji su željeli pomoći u odbrani od ruske invazije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG