Linkovi

Duke Ellington, jedan od najpopularnijih glazbenika 20. stoljeća


Duke Ellington, jedan od najpopularnijih glazbenika 20. stoljeća
Duke Ellington, jedan od najpopularnijih glazbenika 20. stoljeća

Premda je bio jedan od najpopularnijih izvođača dvadesetog stoljeća, mnogi glazbeni stručnjaci i kritičari kažu da je on važniji kao skladatelj i vođa orkestra negoli kao svirač glasovira

Bila je to skladba pod nazivom Take the „A“ Train, glazbeni zaštitni znak Dukea Ellingtona i njegovog orkestra. Po toj ga skladbi poznaju mnogi glazbeni poklonici, no mnogi od njih ne znaju da on nije i njen skladatelj, već ju je napisao Billy Strayhorn, Dukeov bliski prijatelj i član orkestra. Billy i Duke su usko surađivali skoro 30 godina i ponekad je teško reći tko je od njih dvojice napisao novu pjesmu za orkestar, čiji su se članovi često prepirali oko toga tko je napisao koju skladbu – Billy ili Duke.

"Duke Ellington stalno je skladao glazbu. Glazbeni stručnjaci kažu da je on možda napisao i dvije tisuće različitih skladbi. Duke je pisao glazbu gdje god je išao, kasno navečer, u vlaku, autobusu ili avionu gdje god je njegov orkestar putovao. Njegovi prijatelji kažu da je on znao skladati u restoranima dok je čekao na hranu."

Duke Ellington iskušao je mnoge nove i različite načine izvođenja glazbe. Na primjer – znao bi sastaviti različite instrumente u grupe na način na koji to nitko prije njega nije pokušao. On je također bio prvi skladatelj koji je koristio ljudski glas kao instrument. Skladbu „Creole Love“ napisao je za pjevača, ali bez riječi. Čujmo je u izvedbi Adelaide Hall.

"Premda je bio jedan od najpopularnijih izvođača dvadesetog stoljeća, mnogi glazbeni stručnjaci i kritičari kažu da je on važniji kao skladatelj i vođa orkestra negoli kao svirač glasovira. Billy Strayhorn je rekao jednom: Duke svira glasovir, no njegov pravi instrument je orkestar. Za Dukea orkestar je bio sve."

Duke je uvijek tražio nove načine da njegov orkestar bolje zvuči. Poput mnogih skladatelja često je uzimao stare skladbe, promijenio bi ih i učinio ih opet novim. Na primjer - instrumentalnu skladbu Concerto for Cootie Duke je kasnije preradio dodao joj tekst i preimenovao je u Do Nothing Till You Hear From Me.

Duke Ellington i njegov orkestar svirali su po cijelom svijetu pred milijunima slušatelja. Više od osam stotina glazbenika nastupalo je s Duekovim orkestrom. Nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća Duke je i dalje nastavio s nastupima. Jedan od posljednjih koncerata održao je u Opatiji Westminster u Londonu, svirajući religijsku glazbu. Duke Ellington je štovan diljem svijeta. Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Richard Nixon dodijelio mu je predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje. Preminuo je 23. svibnja 1974. godine.

XS
SM
MD
LG