Linkovi

Dugogodišnja senatorica u Kongresu SAD - treća u redu za mjesto predsjednika


Senatorica Patty Murray sa suprugom Robom i potpredsjednicom Kamalom Harris, 3. januara 2023. na Capitol Hillu - dan kada je položila zakletvu kao privremena predsjednica Senata. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Senatorica Patty Murray sa suprugom Robom i potpredsjednicom Kamalom Harris, 3. januara 2023. na Capitol Hillu - dan kada je položila zakletvu kao privremena predsjednica Senata. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Dok su republikanci 3. januara u Predstavničkom domu imali brojne peripetije tokom izbora predsjedavajućeg Predstavničkog doma, demokratska senatorica Patty Murray kratkotrajno je bila druga po redu za preuzimanje funkcije američkog predsjednika.

U slučaju da se nešto dogodi predsjedniku SAD, prvo ga nasljeđuje potpredsjednik, naredni po redu je predsjedavajući Predstavničkog doma, a nakon toga bi red došao na osobu koja Senatom predsjedava privremeno - kada tu ulogu ne obavlja potpredsjednik SAD.

Dugogodišnja demokratska senatorka iz države Washington prva je žena koja je ikada privremeno obavljala funkciju predsjedavajuće Senata. Riječ je o uglavnom ceremonijalnoj ulozi u kojoj će Murray rukovoditi tim domom Kongresa kada god je potpredsjednica Kamala Harris odsutna.

"Svakako da sam svjesna značaja ovog trenutka", saopštila je Murray, koja je prvi put izabrana u Senat 1992. godine. "Kao prva žena koja će biti privremena predsjednica (Senata), biću prva žena koja će potpisivati nacrte zakona koje šaljemo predsjedniku Bidenu na potpisivanje i koja će biti imenovana da predsjedava Senatom u odsustvu potpredsjednice. To je odgovornost za koju sam duboko počastvovana da je preuzmem za svoju zemlju i za saveznu državu Washington."

Senatorica Patty Murray prisustvuje političkom skupu sa tadašnjim potpredsjednikom Joeom Bideom na Univerzitetu Washington, Tacoma, 8. oktobar 2010. godine. (Foto: AP/Ted S. Warren)
Senatorica Patty Murray prisustvuje političkom skupu sa tadašnjim potpredsjednikom Joeom Bideom na Univerzitetu Washington, Tacoma, 8. oktobar 2010. godine. (Foto: AP/Ted S. Warren)

Na poziciju, koja je tradicionalno zasnovana na dužini radnog staža, izabrale su je njene kolege. Senatorica Dianne Feinstein, najstarija po stažu u Demokratskoj stranci, koja ima većinu u Senatu, nije tražila taj posao. Za uspon Murray na vodeću poziciju, koja je stavlja na treće mjesto po redu za predsjedničku funkciju, bile su potrebne decenije, što pokazuje koliko dugačak može da bude put ka napretku.

"To je velika stvar i istorijski trenutak, to je trenutak koji se dugo očekivao", kaže Jean Sinzdak, pomoćnica direktora Centra za američke žene i politiku na univerzitetu Rutgers u New Jerseyju. "To nije iznenađujuće, jer je Senat institucija koja se ne mijenja često. Dakle, kada je riječ o pozicijama lidera, koje su dodijeljene prema dužini staža, tempo promjena je nevjerovatno spor. Ali bez obzira, to je veliki trenutak."

U prošlom sazivu Kongresa, dvije žene, Harris i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi, bile su osobe na najvišim položajima u redu za stupanje na predsjedničku funkciju.

"Ogromno je što imamo žene na tim liderskim pozicijama. Ono u vezi sa čim bih željela da budem jasna, međutim, je da to ne znači da smo blizu jednakosti“, kaže Sinzdak. "Moramo da proslavimo ta dostignuća, ali i dalje priznajemo da postoji posao koji treba da se uradi da bi se približili jednakom zastupanju."

U Senatu SAD trenutno ima 25 žena - svaki četvrti član je ženskog pola. U Predstavničkom domu, manje od trećine članova su žene.

"Imati žene na liderskim pozicijama nadmašuje tradicionalne ideje o tome ko može i ko bi trebalo da bude na tim položajima", kaže Sinzdak.

"Kako vidimo da je sve više i više žena u Kongresu, postaje jasno da su one jednako sposobne da obavljaju te pozicije kao i muškarci - i to normalizuje žensko liderstvo. Definitivno postoji efekat postojanja uzora, kaže ona. "Mislim da to utiče i na druge žene koje bi mogle da razmatraju kandidovanje jednog dana. Pomaže kad na tim pozicijama vidiš ljude sa kojima se možeš poistovjetiti."

XS
SM
MD
LG