Linkovi

Državljanin Amerike uhapšen u Rusiji zbog optužbi za drogu


Kremlj
Kremlj

Sud u Moskvi saopštio je 9. januara da je američkom državljaninu Robertu Romanovu Woodlandu odredio pritvor do 5. marta zbog optužbi za posjedovanje droge, što može da nosi i do 20 godina zatvora.

Na Facebooku na ime Robert Woodland navodi se da je radio kao profesor engleskog jezika u Rusiji i da je živio izvan Moskve.

Sjedinjene Države kažu da je nekoliko njihovih državljana nezakonito zatvoreno u Rusiji, uključujući veterana marinaca Paul Whelana, reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha i novinarke RSE Alse Kurmasheve koja se nalazi u pritvoru u Rusiji zbog optužbi da je prekršila zakon o "stranim agentima".

Nekoliko Amerikanaca je uhapšeno u Rusiji posljednjih godina pod optužbama za koje njihove porodice, pristalice, a u nekim slučajevima i vlada SAD, navode da su izmišljene.

State Department je više puta pozivao sve Amerikance da odmah napuste Rusiju, pozivajući se na nezakonita hapšenja i uznemiravanje ruskih sigurnosnih službi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG