Linkovi

Drugi krug izbora u Turskoj: Pobjeda Erdogana


Erodgan i njegova supruga Emine.
Erodgan i njegova supruga Emine.

Aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pobijedio je na ponovnom izboru u drugom krugu izbora u nedjelju.

Erdogan je razgovarao sa pristalicama nakon što je prema nezvaničnim preliminarnim rezultatima osvojio 52 posto glasova, u poređenju sa 48 posto, koliko je osvojio njegov protivnik Kemal Kilicdaroglu.

"Zahvaljujem svakom članu naše nacije što mi je povjerio odgovornost da još jednom upravljam ovom zemljom u narednih pet godina", rekao je Erdogan. "Želim da se zahvalim svim našim građanima koji su dajući svoj glas na izborima pokazali volju za budućnost, kako za sebe tako i za svoju djecu."

Izazivač Kilicdaroglu je, reagujući na objavljene rezultate, okrivio nepoštene izbore.

"Doživjeli smo najnepoštenije izbore u posljednjih nekoliko godina", rekao je on. "Sva sredstva države su mobilizirana za političku stranku. Sve mogućnosti su položene pod noge jednog čovjeka."

Kilicdaroglu se također zahvalio za više od 25 miliona koji su glasali za njega.

Erdogan je važio za favorita nakon što je za dlaku propustio pobjedu u prvom krugu.

I Erdogan i Kilicdaroglu rekli su na skupovima u posljednjem trenutku u subotu da će izlaznost biti ključna za ishod predsjedničkih izbora.

Kritičari su optužili Erdogana za podrivanje demokratije, zatvaranje kritičara i centralizaciju vlasti. Kilicdaroglu je obećao da će vratiti Tursku parlamentarnoj demokratiji i osloboditi istaknute političke zatvorenike.

Među onima koji su čestitali Erdoganu nakon pobjede na izborima bili su kralj Saudijske Arabije Salman i prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi i predsjednik UAE šeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Među zapadnim organizacijama i liderima koji su mu čestitali bili su Evropska unija i NATO, američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je Erdogana nazvao svojim "dragim prijateljem", tvrdeći da turski narod cijeni Erdoganova nezavisna vanjska politika.

Zbog zabrinutosti tradicionalnih zapadnih saveznika Turske, Erdogan je razvio bliske odnose s Putinom uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu.

Neke informacije potiču od AP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG