Linkovi

Ratni zločin: Procesi za ubistva i silovanje u Sarajevu


Dragan Vikić, nekadašnji komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH
Dragan Vikić, nekadašnji komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH

Dragan Vikić i drugi su negirali krivicu danas pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) za zločin u Sarajevu. Istovremeno je održano pripremno ročište za postupak za silovanje ženske osobe srpske nacionalnosti u Sarajevu.

Na jednom od četiri današnja ročišta za ratne zločine pred Sudom BiH, Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić su negirali krivicu za ubistva zarboljenih vojnika u Velikom parku u centru Sarajeva.

Vikić je imao podršku nekoliko desetina poznanika i građana
Vikić je imao podršku nekoliko desetina poznanika i građana

Po izlasku sa ročišta, Vikić se nije obraćao novinarima, dok je njegov branilac Fahrija Karkin kazao da je uvjeren da će presuda biti oslobađajuća.

Suđenje bi trebalo početi u naredna dva mjeseca.

Navode iz optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Vikiću, Pušini, Uzunoviću i Čovčiću će se suditi za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) srpske nacionalnosti, koja su počinjena u aprilu 1992. godine.

Ubistva, navodi se u optužnici, počinili su Uzunović i Čovčić, te druge njima poznate osobe.

Veliki park u Sarajevu
Veliki park u Sarajevu

Prema optužnici, Uzunović i Čovčić, bili su pripadnici rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH (MUP BiH), kojom je komandovao Vikić.

„Nakon ubistva, njihova tijela su sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza. Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga”, kazali su ranije iz Tužilaštva.

Vikića i Pušinu Tužilaštvo tereti da su, kao nadređeni, znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju na počinjenje ubistava, ali da su propustili to spriječiti, odnosno da nisu ništa učinili da se počinioci naknadno kazne.

Prema optužnici, Pušina je obavljao dužnost pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a BiH.

Pušina i Čovčić također nisu htjeli razgovarati sa novinarima, dok je optuženi Uzunović iskazao svoje nezadovoljstvo obraćajući se okupljenima oko transparenta podrške optuženom Vikiću.

Krivo mu je što podrška ide samo optuženom Vikiću, dok on, kako kaže, jedva preživljava. Svjestan da mu prijeti visoka zatvorska kazna, Uzunović kaže da ga niko nije upitao kako se on i porodica nose sa postupkom.

Optuženi Nermin Uzunović
Optuženi Nermin Uzunović

Sutkinja Jasmina Kosović je prilikom čitanja ličnih podataka optuženih kazala da je Uzunović četiri puta osuđivan i to pred Sudom BiH, sudovima u Sarajevu Zadru i Ljubljani.

Nakon što su se Vikić i drugi izjasnili o krivici, održana je statusna konferencija pred početak suđenja za silovanje ženske osobe srpske nacionalnosti u Sarajevu u maju 1993. godine.

U tom postupku su optuženi Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije BiH, a suđenje će početi sredinom marta.

„Sva trojica su počinili silovanje i seksualno zlostavljanje nanijevši žrtvi teške fizičke i psihičke ozljede te trajne posljedice zlostavljanja koje i danas osjeća”, navodi se u optužnici.

Oni su ranije negirali krivicu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG