Linkovi

Dow Jones zbog grčke krize doživio rekordan pad


Na kraju trgovanja, Dow se ponešto oporavio te je dnevni gubitak iznosio 347 bodova. No, ukupna vrijednost ovog industrijskog indeksa jučer je iznosila 10519 bodova – najniže u posljednja dva mjeseca

Cijene dionica na američkim burzama jučer su zabilježile rekordan pad, uslijed zabrinutosti zbog globalnih posljedica fiskalne i proračunske krize u Grčkoj ali i zbog moguće pogreške pri elektronskom trgovanju dionicama – što se još uvijek istražuje.

Izvori bliski burzi u New Yorku tvrde da je upravo takva greška možda pridonijela činjenici da je industrijski indeks Dow Jones jučer poslijepodne pao za gotovo tisuću bodova – što je bio najveći dnevni pad od 1987. Na kraju trgovanja, Dow se ponešto oporavio te je dnevni gubitak iznosio 347 bodova.

No, ukupna vrijednost ovog industrijskog indeksa jučer je, na kraju poslovanja, iznosila 10 tisuća 519 bodova – što je najniže u posljednja dva mjeseca.

Inače na svjetskom tržištu novca, euro nastavlja s gubitkom vrijednosti – koja je sada najniža u posljednjih 14 mjeseci. Pala je i cijela nafte, zbog zabrinutosti da bi kriza u grčkoj mogla usporiti globalni gospodarski oporavak te smanjiti potražnju za energentima.

Podsjetimo, zemlje euro-zone, Europska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili su Grčkoj paket pomoći od 145 milijardi dolara – pod uvjetom da smanji javnu potrošnju, plaće i mirovine. Državne mjere štednje, koje su jučer izglasane u Ateni, prate već više dana nemiri na ulicama – što u inozemstvu budi dodatnu zabrinutost jer se javlja sumnja da će mjere biti uspješne.

XS
SM
MD
LG