Linkovi

Dorian ojačao u "izuzetno opasan" uragan, kreće se ka obali SAD


Američka mornarica na Floridi priprema se za dolazak uragana Dorian.
Američka mornarica na Floridi priprema se za dolazak uragana Dorian.

Uragan Dorian ojačao je u "izuzetno opasnu" četvrtu kategoriju, dok se kreće prema sjeverozapadnom dijelu Bahama, na putu ka istočnoj obali Floride.

Uragan, praćen vjetrovima jačine 230 kilometara na sat, prijeti milionima stanovnika Floride, kao i poznatim atrakcijama kao što su Disney World i Svemirski centar Kennedy.

Međutim, Nacionalni centar za uragane saopštio je da meteorolozi još nisu sigurni da li će Dorian direktno udariti istočnu obalu Floride ili će samo proći pored tog područja.

Međutim, rizik se povećava za druge dijelove SAD, s obzirom na to da centar za uragane upozorava na "mogućnost snažnog vjetra i prijetećih plimskih talasa" duž obala Georgije i Južne Caroline.

Strahuje se da bi Dorian mogao da bude najsnažniji uragan koji je pogodio istočnu obalu Floride za gotovo 30 godina, iako meteorolozi upozoravaju na "veoma nestabilnu" putanju oluje.

Predsjednik Donald Trump, čije ljetovalište Mar-a-lago bi moglo da bude pogođeno olujom, proglasio je vanredno stanje na Floridi i naložio Federalnoj agenciji za vanredne situacije da koordiniše operacije u toj saveznoj državi.

Trumpovo ljetovalište Mar-a-lago na Floridi
Trumpovo ljetovalište Mar-a-lago na Floridi

Trump je rekao da "Mar-a-lago može sam da se brine o sebi" i da je više zabrinut za Floridu.

Trump je u subotu tvitovao " da je veoma teško predvidjeti putanju uragana, osim da je reč o jednom od najvećih i najsnažnijih posljednjih decenija".

S obzirom na to da je putanja uragana još nesigurna, dok se dolazak oluje očekuje sa nekoliko dana, vlasti na Floridi nisu naredile masovne evakuacije.

"Ponekad, ako se evakuišete prerano, možete se naći na putu uragana, ako se njegova putanja promeni", rekao je guverner Floride Ron DeSantis, koji je ipak savjetovao stanovnicima da naprave rezerve hrane, vode i lijekova za najmanje nedjelju dana.

Gradonačelnici pojedinih manjih mjesta na Floridi ipak su pozvali građane da se evakuišu. U toj saveznoj državi angažovane su i hiljade pripadnika Nacionalne garde.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG