Linkovi

Trump osvojio Južnu Karolinu, pobijedivši Nikki Haley na njenom terenu


Donald Trump u Južnoj Karolini
Donald Trump u Južnoj Karolini

Donald Trump je u subotu lako pobijedio Nikki Haley na stranačkim izborima u Južnoj Karolini, produživši svoj pobjednički niz dok maršira ka trećoj uzastopnoj predsjedničkoj nominaciji i revanšu s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

Bivši predsjednik je bio široko favoriziran da osvoji južnu državu, uprkos njegovim krivičnim procesima i činjenici Haley dolazi iz Južne Karoline gdje u dva mandata bila guverner.

Velika pobjeda će pojačati pozive Trumpovih saveznika da Haley, njegov posljednji preostali izazivač, treba da ispadne iz trke.

Ali Haley, za koju se činilo da je nadmašila očekivanja zasnovana na anketama javnog mnijenja, opet je prkosno insistirala da će se boriti barem do super utorka 5. marta, kada će glasati republikanci u 15 država i jednoj američkoj teritoriji.

Trump je do sada dominirao na svih pet takmičenja - u Iowi, New Hampshireu, Nevadi, na američkim Djevičanskim ostrvima i sada matičnoj državi Haley.

Trump je održao svoj pobjednički govor u Columbiji, glavnom gradu države, samo nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta i nije jednom spomenuo Haleya.

"Nikada nisam vidio Republikansku stranku tako ujedinjenu kao sada", rekao je.

Haley je posljednjih dana značajno zaoštrila svoje napade na Trumpa, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu oštrinu i upozoravajući glasače da će izgubiti opće izbore od Bidena.

Ali većina republikanskih glasača pokazuje interes za Trumpa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG