Linkovi

Dok se sprema suđenje pred Senatom, Trump u Davosu hvalio američku ekonomiju


President Donald Trump delivers the opening remarks at the World Economic Forum, Jan. 21, 2020, in Davos, Switzerland. (AP Photo/ Evan Vucci)
President Donald Trump delivers the opening remarks at the World Economic Forum, Jan. 21, 2020, in Davos, Switzerland. (AP Photo/ Evan Vucci)

DAVOS, ŠVAJCARSKA - Američki predsjednik Donald Trump reklamirao je zaključivanje dva velika trgovinska sporazuma i proglasio kako Amerikanci “ponovno pobjeđuju kao nikada prije”, održavši uvodni govor na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu.

Govor je uslijedio nekoliko sati prije početka njegovog suđenja za opoziv pred amričkim Senatom.

Trump je išao kroz popis onoga što je slavio kao pobjede za radnike i kompanije srednje klase, uključujući prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom i odobravanje u Senatu novog trgovinskog sporazuma s Kanadom i Meksikom.

"Kada sam govorio na ovom forumu prije dvije godine, rekao sam vam da smo pokrenuli veliki američki povratak", rekao je Trump. "Danas s ponosom izjavljujem da su Sjedinjene Države usred ekonomskog procvata kakvog svijet nikada prije nije vidio."

On je pozvao ostale zemlje da slijede njegovo vodstvo i oslobode svoje građane od "uništavajuće birokratije".

Trump također zagovarao fokusiranje na ekonomski rast i odbacio ono što je nazvao "višegodišnjim proricanjima propasti i njihovim predviđanjima apokalipse".

"Predviđali su krizu prenaseljenosti 60-ih, masovno gladovanje u 70-ima i kraj nafte devedesetih. Ovi uzbunjivači uvijek zahtijevaju isto: apsolutna moć za dominaciju, preobražavanje i kontrolu svakog aspekta našeg života. Mi nikada neće dozvoliti da radikalni socijalisti unište našu ekonomiju, unište našu zemlju ili iskorijene našu slobodu ", rekao je Trump.

Na pitanje o aktivistici za zaštitu okoliša Greti Thunberg, koja je trebala otvoriti raspravu o izbjegavanju "klimatske apokalipse" ubrzo nakon Trumpovog govora, američki vođa nazvao je sebe "vrlo velikim vjernikom u okoliš" i rekao da želi čist zrak i vodu.

Trump se rugao švedskoj tinejdžerki nakon što je ona proglašena osobom godine magazina Time.

"Mislim da su oba glasa potrebna", rekao je osnivač WEF-a Klaus Schwab za Trumpa i Thunberg. "Okolina će igrati posebno važnu ulogu tokom ovog sastanka."

Uoči otvaranja konferencije, stotine prosvjednika, neki u kostimima medvjeda koala kako bi istaknuli razorne vatre u Australiji, a koji žele da globalni lideri na forumu budu agresivniji po pitanju klimatskih promjena, uputili su se u Davos planinarskom stazom i vozom nakon što su vlasti zabranile pješački promet u alpskom gradu.

Klimatske i druge ekološke prijetnje vode ispred geopolitičkih zabrinutosti i cyber napada u godišnjem istraživanju rizika koji je prošlog tjedna objavio Svjetski ekonomski forum.

Između svoga obraćanja u utorak ujutro i povratka u Washington u srijedu poslijepodne, Trump će se na marginama konferencije posebno sastati s nekoliko drugih svjetskih čelnika.

Na Trumpovom dnevnom redu, prema Bijeloj kući, nalaze se razgovori s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom, pakistanskim premijerom Imranom Khanom, predsjednikom švicarske Konfederacije Simonettom Sommarugom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, kao i predsjednikom regionalne vlade Kurdistana Nechirvanom Barzani.

3.000 sudionika pozvanih na godišnji događaju samo na pozivu obezbjeđuje gotovo 5000 vojnog osoblja i policije.

Pozvani gosti, uključujući brojne vladine čelnike, "zaslužuju srazmjerne mjere sigurnosti", izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Walter Schlegel, regionalni zapovjednik policije. "Američki predsjednik ima jedan veliki sigurnosni detalj koji se mora ispoštovati"

Trumpovo prisustvo u Davosu, kojem prisustvuje više od 100 drugih milijardera, "sigurno će potaknuti kontroverzu, kao i osvojiti pohvale u nekim kutovima", predvidio je Curtis Chin, bivši američki veleposlanik u Azijskoj razvojnoj banci.

Na svom nastupu na WEF-u 2018. "Trump je izjavio da Amerika prvo ne mora značiti "Amerika jedino". Ta ista poruka bit će ponovo testirana nakon što se Trump vrati u Davos", rekao je Chin, vanredni suradnik Instituta Milken iz Azije za VOA.

James Jay Carafano, potpredsjednik instituta fokusiran na nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku pri The Heritage Foundation, rekao je da se nada da će Trump neko vrijeme provesti u Davosu fokusirajući se na međunarodnu trgovinu.

U osvit trgovinskog sporazuma između SAD i Meksika i Kanade (USMCA) i potpisane prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom, "bilo bi sjajno da Trump još jednu šansu i pruži ruku ekonomskoj slobodi i slobodnoj trgovini", rekao je Carafano VOA.

Sporazumi o slobodnoj trgovini sa Švicarskom i Tajvanom bili bi drvo "sa niskim visećim plodom", kao i ponovno opredjeljenje za trgovinski pakt sa post-Brexit Britanijom, navodi Carafano.

Očekuje se da će predsjednik pratiti povijesni postupak u Senatu gdje mu se sudi zbog optužbe za zlouporabu položaja i opstrukciju Kongresa.

Pošto se u utorak poslijepodne planira suđenje u Senatu - šest sati unaprijed i 6.700 kilometara udaljen, u švicarskim Alpama - Trump bi trebao nakratko večerati s rukovoditeljima globalnog poslovanja, ali će tada imati dovoljno vremena iz svog hotelskog apartmana da na televiziji prati postupke tokom jednog od historijskih dana njegovog predsjedanja.

Trumpov pravni tim tvrdi da su odluke o opozivu koje je donio Dom, pod kontrolom oporbenih demokrata, "opasne izopačenosti Ustava". Njegovi odvjetnici traže da Senat, koji kontroliraju Trumpovi kolege republikanci, brzo odbaci optužbe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG