Linkovi

Nove lažne dojave o bombama


UKC Banjaluka
UKC Banjaluka

Policiji Kantona Sarajevo dojavljeno je da su postavljene bombe u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), kao i zgradama Vrhovnog suda Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta) i Kantonalnog suda u Sarajevu, saopšteno je iz ove institucije u četvrtak, 2. juna.

Izvršenim kontradiverzionim pregledom, ustanovljeno je da su dojave o bombama bile lažne u zgradama Vrhovnog suda Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta) i Kantonalnog suda u Sarajevu, rekao je novinarima Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policiji Kantona Sarajevo dojavljeno je u jutarnjim časovima 2. juna da su postavljene bombe u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), kao i zgradama navedenih pravosudnih institucija.
Hadžiabdić je 2. juna istakao da policija nastavlja dalji rad na identifikaciji i pronalasku lica koje je uputilo ovu lažnu dojavu i samim tim počinilo krivično djelo "izazivanje opšte opasnosti".

On je potvrdio da je dojava stigla od jednog lica.

"Jedno lice je uputilo dojavu za obje adrese. Jedno lice, jedan telefonski poziv i tom prilikom je rečeno da su postavljene bombe u obje institucije", pojasnio je Hadžiabdić.

Što se dojava o bombi u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH tiče, kaže da na njima rade službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencija za istrage i zaštitu BiH u saradnji sa Upravom policije KS.

Policija Kantona Sarajevo (jednog od 10 kantona u FBiH) je obaviještena iz Operativnog centra Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH o prijetnji eksplozivnom napravom u zgradi CIK BiH, koja je putem e-maila stigla na adresu te institucije.

Osoblje i stranke su bili evakuisani nakon dojava o bombama i dok je vršen kontradiverzioni pregled, a o svemu je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske u Banjaluci dobio je prijetnju rano jutros da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi postavljena bomba, a pregledom je ustanovljeno da je dojava bila lažna.

Dan ranije, 1. juna, na području ovog bh. entiteta, policiji je prijavljeno da je u 429 osnovnih i srednjih škola širom RS stigao e-mail s porukom prijetećeg sadržaja.

Policija je saopštila da je utvrđeno nekoliko IP adresa iz inostranstva.
Isti dan dojave o podmetnutim bombama upućene su i na adrese policijskih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), jednog od 10 kantona u entitetu Federacija BiH.

Naknadno je policija saopštila da su dojave bile lažne.

Krajem maja, dojave o bombama su stigle i na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Opštine Centar Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu.

U Srbiji su u posljednjih nekoliko sedmica učestale lažne dojave o bombama.

Pripadnici tamošnjih bezbjednosnih službi su identifikovali više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije 18. maja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG