Linkovi

Lažne prijetnje bombama policiji u Sarajevu i školama u Republici Srpskoj


Sarajevo
Sarajevo

Dojava o podmetnutim bombama upućena je, u srijedu 1. juna, na adrese policijskih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS). Prethodno su istog dana upućene slične prijetnje na adrese nekoliko osnovnih škola u entitetu Republika Srpska (RS).

Kontradiverzioni pregledi su završeni i prijetnje su ocijenjene lažnim.

"Policijski službenici MUP-a RS izvršili su protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske, a na osnovu e-maila koji je zaprimljen da je u više škola širom RS postavljena bomba.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da se nastava odvija nesmetano u svim školama u kojima je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi o postavljenim eksplozivnim napravama.

Trivić je rekla da je ovo ministarstvo, nakon informacije od osnovnih i srednjih škola o prijetećem e-mailu, odmah informisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS o svim saznanjima i postupilo u skladu sa protokolima.

“Svi direktori osnovnih i srednjih škola su, u ranim jutarnjim časovima, informisani da se odgodi ulazak djece u školske prostorije do prijema odobrenja o bezbjednosti u školi, a nakon pregleda prostorija od pripadnika MUP-a”, navela je Trivić.

Iz Ministarstva je saopšteno da su direktori škola kontaktirali policijske stanice u svojim jedinicama lokalnih samouprava, a u školama koje su pregledane utvrđeno je da je riječ o lažnim dojavama.

Krajem maja, dojave o bombama su stigle i na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, Vlade Kantona Sarajevo, Opštine Centar Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG