Linkovi

Dogovor SAD i Kine o saradnji na klimatskim akcijama


Delegates speak to each other in the Action Zone at the COP26 U.N. Climate Summit, in Glasgow, Scotland, Nov. 10, 2021.
Delegates speak to each other in the Action Zone at the COP26 U.N. Climate Summit, in Glasgow, Scotland, Nov. 10, 2021.

Kina i Sjedinjene Države su se na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glasgowu obavezale da će povećati saradnju u klimatskim akcijama.

John Kerry, izaslanik SAD za klimu je iznio detalje dogovora o klimi između Kine i Amerike. Kerry je rekao da su predsjednik SAD Joe Biden i kineski predsjednik Si Đinping vodili razgovor prije nekoliko sedmica i da su se dogovorili da rade zajedno kako bi povećali ambicije vezane za klimu.

Takođe je rekao da su timovi SAD i Kine mjesecima radili zajedno i da su se sastali 30 puta uživo ili putem video linka. Dogovorili su osnovni radni okvir i izrazili zajedničke želje za uspjehom u ublažavanju, prilagođavanju i podršci u svim ključnim pitanjima koja će imati rezultat u određivanju daljih smjernica u saradnji po pitanjima klimatskih promjena.

"Moramo to učiniti daleko brže u ovoj odlučujućoj deceniji - ne zato što Kina ili SAD kažu da moramo - već zato što nauka kaže da moramo", rekao je Kerry, u srijedu 10. novembra u Glasgowu.

Sije Dženhua, kineski izaslanik za klimu je novinarima rekao da će dva najveća zagađivača ugljenikom predstaviti svoje napore u zajedničkoj izjavi koja se bazira na smjernicama Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Dogovor poziva na "konkretne i pragmatične" propise za dekarbonizaciju, smanjenje emisija metana i borbu protiv sječe šuma, rekao je Sije.

"Obje strane prepoznaju da postoji jaz između trenutnih napora i Pariškog sporazuma. Zajednički ćemo osnažiti klimatske akcije i saradnju", rekao je kineski izaslanik za klimu.

Najava o saradnji SAD i Kine stigla je dok su vlade iz cijelog svijeta pregovarale u Glasgowu o tome kako da se nadogradi Pariški sporazum za smanjenje emisija stakleničkih plinova i zaštitu ranjivih zemalja od uticaja globalnog zatopljavanja.

Nacrt sporazuma objavljen u srijedu, 10. novembra poziva na ukidanje uglja, najvećeg izvora emisija stakleničkih plinova.

Prva verzija završnog dokumenta takođe izražava "uzbunu i zabrinutost" o tome koliko se planeta Zemlja već zagrijala i poziva države da prepolove emisije CO2 do 2030.

Izvor: BBC, AP

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG