Linkovi

Bez opoziva člana Bidenovog kabineta, kolaps dogovora o granici i pomoći Ukrajini


Službenici američke carine i granične zaštite uzimaju su dijete od njene majke nakon prelazi granicu iz Meksika u Eagle Pass u Teksasu 22. decembra 2023.
Službenici američke carine i granične zaštite uzimaju su dijete od njene majke nakon prelazi granicu iz Meksika u Eagle Pass u Teksasu 22. decembra 2023.

Dvostranački dogovor o američkoj pograničnoj bezbjednosti i o pomoći Ukrajini i Izraelu, postignut u Senatu, po svemu sudeći će doživjeti neuspjeh jer mu se protivi sve veći broj republikanaca koji nisu uspjeli da u Predstavničkom domu opozovu glavnog Bidenovog zvaničnika za imigraciju.

Imigracija je postala jedno od glavnih pitanja u kampanji za predsjedničke izbore u novembru, na kojima će vjerovatni kandidati biti aktuelni predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump.

Trump vrši pritisak na republikance u Kongresu da odbace dogovor o granici, koji je objavljen u nedjelju. Republikansko protivljenje zakonskom prijedlogu vrijednom 118 milijardi dolara je sve snažnije, a utorak je jedan od vodećih republikanskih senatora John Thune rekao novinarima da će glasati protiv njega.

Senat je trebalo održi prvo proceduralno glasanje o prijedlogu, dok je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvao republikance da barem omoguće da počne debata.

"Svi znamo šta se ovdje događa. Donald Trump bi radije da zadrži haos na granici kako bi to koristio u kampanji, umjesto da pusti Senat da uradi ispravnu stvar i riješi situaciju. Radije bi pustio Ukrajinu da pati na ratištu nego da bude oštar prema Putinu", rekao je Schumer.

Predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da dvostranački zakonski predlog o imigraciji propada zbog Trumpovog političkog pritiska i pozvao članove Kongresa da "pokažu kičmu", suprostave se Trumpu i usvoje predloženu mjeru.

"Sve ukazuje na to da ovaj zakonski prijedlog neće biti ni stavljen na raspravu u Senatu. Zašto? Jednostavan razlog: Donald Trump. Zato što Donald Trump smatra da je to loše za njega politički", rekao je Biden.

Poručio je i da će Kongres pomoći Kremlju ako, u okviru zakonskog prijedloga o pograničnoj bezbjednosti, ne odobri nastavak pomoći Ukrajini.

"Sat otkucava" za Ukrajinu, rekao je Biden i dodao: "Ne možemo da sada odustanemo. Putin računa na to. Podrška ovom zakonskom prijedlogu predstavlja suprostavljanje Putinu. Protivljenje prijedlogu mu ide na ruku", upozorio je Biden

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da mu izgleda "da nema šanse da prijedlog postane zakon".

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson Džonson, već je rekao da dvostranački prijedlog - ako bude usvojen u Senatu - neće proći u donjem domu Kongresa u kojem Republikanska stranka ima većinu.

U međuvremenu, republikanci u Predstavničkom domu nisu uspjeli da opozovu sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa

Za opoziv Mayorkasa glasalo je 214 članova donjeg doma Kongresa, dok je 216 bilo protiv, među kojima četvero republikanaca i sve demokrate.

Republikanci tvrde da je Mayorkas namjerno ublažio bezbjednosne mjere na granici sa Meksikom i da je prekršio javno povjerenje davanjem lažnih izjava u Kongresu. Mayorkas odbacuje optužbe.

Na američko-meksičkoj granici je u fiskalnoj 2023. godini uhapšeno oko dva miliona migranata.

Ovo je prvi put da Predstavnički dom glasao o opozivu člana kabineta od 1876. godine kada je sekretar rata bio pod istragom zbog korupcije. Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Predstavnički dom vodi istragu i o opozivu Bidena, zbog poslovnih aktivnosti njegovog sina Huntera, ali do sada nisu otkriveni dokazi da je aktuelni predsjednik počinio krivično djelo zbog kojeg bio trebalo da bude opozvan.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG