Linkovi

Dodik želi saradnju sa Mađarskom u oblasti energetike i poljoprivrede


Entitetski predsjednik Milorad Dodik
Entitetski predsjednik Milorad Dodik

Osmišljavanje strategije o eksploataciji ruda, jedan je od projekata koji će biti dio buduće saradnje bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) i Mađarske.

Ovo je izjavio 26. januara predsjednik RS Milorad Dodik nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Sijartom (Szijjarto) u Banjaluci, nakon što prijepodne mađarski šef diplomatije nije mogao sletjeti na aerodrom u Sarajevu, gdje se trebao susresti sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Nakon tog susreta, bio je planiran susret Sijarta sa Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Kako je rečeno, zbog toga je mađarski šef diplomatije sletio u Banjaluku, a nakon ovog susreta dolazi u Sarajevo.

"Definisani su projekti i novi odnosi po ekonomskom pitanju RS i Mađarske u oblasti energetike, poljoprivrede", rekao je Dodik, navodeći kako je na sastanku rečeno i da će Mađarska pomoći svim poljoprivrednicima koji su aplicirali u programu pomoći ovoj kategoriji stanovništva.

Mađarska je pomogla RS sa 100 miliona eura kredita, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u ovom bh. entitetu.

Da bi dobili pomoć, poljoprivrednici su morali da uplate 30 odsto novca i plate PDV, za mašine proizvedene u Mađarskoj.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021., prilikom private posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Dodiku, u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.

Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS-a.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom.

Orban je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcionira Dodika, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH.

Milorad Dodik je već pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog ugrožavanja države BiH, a zbog odnosa prema agresiji Rusije na Ukrajinu. Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom.

Inače, Dodik je rekao i da će Viktor Orban u Banjaluku doći početkom marta, kada će biti održan ekonomski forum privrednika iz RS i Mađarske.

Dodik je odlikovao je 9. januara premijera Mađarske Viktora Orbana Ordenom RS-a na ogrlici.

Orban nije prisustvovao obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, a predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta je kazao da je dogovor da će mu odlikovanje uručiti tokom njegove posjete Banjaluci.

Dodik najavio susrete sa Putinom, Lukašenkom i Erdoganom

Milorad Dodik je izjavio da će 17. februara ići na put tokom kojeg će se sresti sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije i Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Bjelorusije.

Nakon toga, kako je rekao, planiran je susret sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nije rekao o čemu će se razgovarati na ovim sastancina.

Rusija i Bjelorusija se nalaze pod međunarodnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG