Linkovi

Dodijeljene nagrade Zlatni globus, najviše nagrada filmu "Oppenheimer"


Britanski redatelj Christopher Nolan i supruga britanska filmska producentica Emma Thomas poziraju s nagradama za najbolju dramu - film "Oppenheimer" tokom 81. dodjele Zlatnog globusa.
Britanski redatelj Christopher Nolan i supruga britanska filmska producentica Emma Thomas poziraju s nagradama za najbolju dramu - film "Oppenheimer" tokom 81. dodjele Zlatnog globusa.

Povijesna drama "Oppenheimer" i komedija "Jadnici" dobili su u nedjelju Zlatne globuse za najbolje filmove, a zvijezde tih filmova Cillian Murphy i Emma Stone osvojili su nagrade za najbolje glumce.

Preko 300 novinara, koji su glasali za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, proglasilo je "Oppenheimer", priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom.

Film "Jadnici", s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživjeli znanstvenici, osvojio je, pak, nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju, pobijedivši najveći hit na kino blagajnama "Barbie".

Zvijezda "Oppenheimera" Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, dok je Emma Stone proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu.

Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu "Ubojice cvjetnog mjeseca", dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu "The Holdovers2.

Za najboljeg redatelja proglašen je Christopher Nolan za režiju "Oppenheimera", a Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Da'Vine Joy Randolph osvojila je Globus za najbolju sporednu glumicu u filmu "The Holdovers".

Za najbolji strani film proglašena je francuska drama "Anatomija pada", koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij.

Za najbolji animirani film nagradu je dobio "Dječak i čaplja".

U televizijskim kategorijama najboljom dramom proglašena je serija "Succession", dok je nagradu za najbolju TV komediju osvojio "Medvjed".

Ovom ceremonijom započela je sezona dodjele godišnjih nagrada u Hollywoodu, koja kulminira dodjelom Oscara 10. marta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG