Linkovi

USK: Do srijede izmještanje stanovnika kampa Vučjak u Sarajevo


Migrants and refugees in the camp Vucjak near Bihac
Migrants and refugees in the camp Vucjak near Bihac

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona (USK), izjavio je na konferenciji za novinare u Bihaću da će kamp Vučjak biti rasformiran u narednim danima.

„U tri radna dana, ponedjeljak, utorak i srijeda će biti izmještanje migranata iz 'Vučjaka'“, kazao je Ružnić.

Koordinator Međunarodne agencije za migracije za Zapadni Balkan (IOM), Peter Van der Auweraert, kazao je na konferenciji za novinare, kako će u utorak, dio migranata iz Vučjaka biti prebačen u privremeni prihvatni centar Ušivak kraj Sarajeva, jer u kasarni u Blažuju još nema potrebnih uslova za smještaj.

Kako je javila dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE), jutros je (9. decembar) kamp "Vučjak" posjetio šef Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe, Rade Kovač.

Potvrdio je da će kamp biti zatvoren, ali u ovom momentu ne zna kada tačno.

Izmještanje će, prema njegovim riječima, biti u neki od prihvatnih centara u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima lokalnih bihaćkih vlasti u kampu se nalazi između 600 i 1000 osoba. Uslovi njihovog života mizerni su od uspostavljanja ovog kampa koji zbog nehumanosti nijedna međunarodna organizacija ne želi podržati.

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović prilikom nedavne posjete kampu uvjete u kojima ljudi u njemu žive nazvala je stravičnim.

XS
SM
MD
LG