Linkovi

19-godišnjakinja leti sama oko svijeta, želi postaviti rekord


Zara Rutherford u svojoj letjelici Shark.
Zara Rutherford u svojoj letjelici Shark.

Zara Rutherford (19) krči put za djevojke u STEM-u postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će samostalno letjeti svijetom sljedećeg mjeseca.

Belgijsko-britanska djevojka kreće na putovanje od 51.000 kilometara specijalnim ultralakim avionom Shark, najbržom mikro letjelicom na svijetu, 11. augusta.

Kada završi putovanje, Rutherford će biti najmlađa osoba koja će letjeti mikro lakom letjelicom i najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta. Trenutno svjetski rekord drži Shaesta Waiz koja je putovanje završila u dobi od 30 godina.

Rutherford se nada da će utrti put za djevojke i žene u STEM-u (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i nadahnuti druge da krenu njenim stopama.

"Željela sam letjeti oko svijeta, neka me djevojke vide i pomisle, voljela bih letjeti i jednog dana", rekla je za Reuters.

"Razlika je u vazduhoplovstvu između muškaraca i žena. Dakle, moj cilj je približiti rekorde, a zatim nadati se drugim djevojkama da pokušaju svladati moj rekord, a zatim idite i počnite se natjecati s dječacima."

Zara Rutherford u svojoj letjelici Shark.
Zara Rutherford u svojoj letjelici Shark.

Njeni roditelji, Beatrice de Smet i Sam Rutherford, oboje i sami piloti, iako je majka imala pomiješana osjećanja kada je od kćerke čula planove.

"Kada mi je prvi put rekla za to, srce mi je poskočilo. Trebalo mi je malo vremena da probavim. A sada sam tako ponosna i potpuno, potpuno iza nje", rekla je.

Tinejdžerka će putovanje financirati sama, uz pomoć sponzora, a nada se da će putovanje završiti za oko dva do tri mjeseca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG