Linkovi

Djevojčica i rakete: Sjevernokorejski način održavanja režima


Kim Džong Un i njegova ćerka prisustvuju vojnoj paradi povodom 75. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Severna Koreja, 8. februar 2023. (Foto: AP/Korean Central News Agency)
Kim Džong Un i njegova ćerka prisustvuju vojnoj paradi povodom 75. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Severna Koreja, 8. februar 2023. (Foto: AP/Korean Central News Agency)

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un napravio je simboličan gest i poručio svijetu da će se njegov režim nastaviti i u sljedećoj generaciji time što je predstavio svoju kćerku na nekoliko velikih vojnih skupova na kojima su učestvovali najviši generali i predstavljena najnovija vojna oprema.

Džu E, za koju se vjeruje da ima oko 10 godina, viđena je dvije noći zaredom tokom proslave 75-te godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA).

Sjevernokorejski državni mediji pokazali su Džu E pored Kima i njene majke Ri Sol Džu, na osvijetljenom podijumu na trgu Kim Il Sung u noći 8. februara, gdje su prisustvovali vojnoj paradi na kojoj je predstavljeno 11 interkontinentalnih balističkih projektila Huasong-17 (ICBM).

Noć prije toga, Džu E je sjedila između svojih roditelja na raskošnom banketu kome su prisustvovali visoki vojni generali.

Analitičari vjeruju da je Kim doveo svoju kćerku kako bi svijetu rekao da će njegova vojna dostignuća biti prenesena na sljedeće generacije da bi se osigurao opstanak njegovog režima u narednim godinama.

Krvna loza Paektu

"Kim pokazuje trajnost krvne loze Maunt Paektu“, rekao je Du Hjeogn Ča, direktor Asan Instituta za političke studije u Seulu.

"Džong Un naglašava vođstvo od tri generacije koje je prešlo sa Kim Il Sunga na Kim Džong Ila, a onda na njega i da će nastaviti do četvrte generacije i trajati zauvijek."

Dinastija Kim sebe povezuje sa planinom Paektu, mističnim mjestom porijekla svih Korejanaca, jer je tamo duhovni osnivač Danguna, ljudski sin boga i medveda, navodno rođen 2333. godina prije Hrista. Poštovana planina se prostire preko granice između Sjeverne Koreje i Kine.

Sjevernokorejski režim tvrdi da su Kimov deda i osnivač zemlje, Kim Il Sung, i otac Kim Džong Il, rođeni na toj planini. Riječ je o propagandnoj priči čiji cilj je da se napravi mit od porodice Kim, pošto je Kim Il Sung rođen u Pjongjangu, a njegov sin Džong Il u Kabarovsku u Rusiji.

Majkl Meden, ekspert za Sjevernu Koreju u Stimson Centru, kaže da je to poruka da će porodica Kim nastaviti da rukovodi i da će to preći na četvrtu generaciju, kao i da pojavljivanje Džu E predstavlja signal da će ona biti njen dio.

Meden ističe da Kim pokušava da poveže oružje koje je razvio sa četvrtom generacijom lidera, prenoseći svoje naslijeđe usavršavanja balističkih projektila koje je lansirao prošle godine.

Ako i nije riječ o pokazivanje nasljednika, Džong-Dae Šin, profesor na Univerzitetu Sjevernokorejskih studija u Seulu, kaže da Sjeverna Koreja pokušava da privuče pažnju svijeta predstavljajući sliku djevojke i raketa.

"Najveći efekat" koji je Sjeverna Koreja imala pokazujući Džu E na vojnim događajima bio je privlačenje strane i domaće pažnje", smatra Šin.

"Međunarodno, Sjeverna Koreja je zaboravljena, usred rata u Ukrajini i nadmetanja SAD-a i Kine", rekao je Šin za korejski servis Glasa Amerike.

"Na domaćem planu, režim želi da prilagodi svoj imidž "visokotehnološkoj nauci" za razvoj ICBM-a kako bi pokazao svoju vojnu sposobnost koja bi dala nadu mladim generacijama, jer Sjeverna Koreja nema šta da pokaže ekonomski", dodaje Šin.

Nasljednik nasljednika

Kim je predstavio Džu E javnosti 18. novembra, dok stoji ispred ogromnog projektila Huasong-17 na mjestu lansiranja. Sjeverna Koreja je tada saopštila da su njene strateške snage uspešno ispalile novu vrstu ICBM-a pod nadzorom Kima.

Ona se ponovo pojavila na Novu godinu, tokom obilaska fabrike balističkih raketa, držeći oca za ruku.

Džu E se sada peti put pojavila u javnosti, što je podstaklo spekulacije da je Kim Un postavlja za svoju nasljednicu.

Seong-Čang Čeong, direktor Odeljenja za strateške studije za ujedinjenje instituta Sejong, rekao je da komentari u državnim medijima da je Džu E-a Kimova "voljena“ i "poštovana“ kćerka nagovještavaju da je Kim odlučio da mu on bude nasljednica.

"Takvi izrazi koriste se za opisivanje sadašnjeg vrhovnog lidera Kim Džong Una. Upotreba tih riječi kada se govori o Džu E znači da je odlučeno da ona bude sljedeći vođa", kaže on.

Čeong je naveo da je Kimov otac njega predstavio kao nasljednika svojim bliskim saradnicima koji su prisustvovali Kimovoj osmoj rođendanskoj zabavi. Učesnici proslave pjevali su "Stope", pjesmu o tome kako Kim prati put svog oca dok oni "marširaju" za njim u "briljantnu budućnost". Čeong kaže da je za taj događaj čuo od tetka Kim Džong Una u Vašingtonu u martu 2021. godine.

Kimov tetak Ri Kang, koji je bio oženjen sestrom Kimove majke Go Jong Suk, prebjegao je iz Sjeverne Koreje sa svojom suprugom i pobjegao u SAD 1998.

Ken Gaus, stručnjak za sjevernokorejsko liderstvo i direktor Specijalnih projekata za strategiju, politiku, planove i programe u CNA-i (nevladinoj organizaciji za analizu nacionalne bezbjednosti), smatra da je još uvijek prerano da se kaže da li je Džu E određena da naslijedi Kimov režim.

"Česta pojavljivanja Džu E u javnosti ,na vojnim događajima, možda su na neki način povezana sa procesom nasljeđivanja, ali mi sada nemamo dovoljno informacija da bi to potvrdili", rekao je Gaus.

Međutim, ističe on, ako je Kim zapravo izabrao Džu E za nasljednika, odlučio je da počne pripreme ranije kako bi se osiguralo da djevojčica ima prethodno iskustvo da nadgleda vojsku ako postane prva žena na čelu Sjeverne Koreje.

"Vojska je jedan entitet koji zaista mora da bude uključen više nego bilo koji drugi element režima“, rekao je Gaus. „S obzirom da je Kim u situaciji gdje njegov jedini legitimitet postoji oko nuklearnog programa – zato što ne može da pokrene ekonomiju – ima smisla da je povezuje sa vojskom na ovaj način."

Sjeverna Koreja pati zbog nestašice hrane, nakon što njene granice - zatvorene od januara 2020. da bi se spriječilo širenje Kovida 19 - još uvek nisu potpuno otvorene. Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je u srijedu da se situacija sa hranom pogoršava.

Mala djevojčica i velika raketa

Von Gon Park, profesor Sjevernokorejskih studija na Univerzitetu Eva u Seulu, ne misli da je Džu E izabrana za lidera.

"Režim nije preduzeo korake kao što su mistifikovanje i idealizacija nasljednika koji obično prethode predstavljanju lidera“, rekao je Park. "Sjeverna Koreja pokazuje Kim Džu E da bi simbolično predstavila svijetlu sliku budućih generacija."

Bilo da je Džu E odgajana da bude sljedeći lider, Meden kaže da postoji mogućnost da je Kim trenira da mrzi Sjedinjene Države i Južnu Koreju koje njegov režim smatra kao neprijatelje.

"Definitivno je zanimljivo imati dijete pored svih tih stvari za koje ona možda ne zna šta su i šta zapravo mogu da urade“, rekao je on. "Ona ne zna da bi to moglo potencijalno da ubije milione ljudi."

XS
SM
MD
LG