Linkovi

Specijalni projekat VOA - Dječiji brakovi širom svijeta: Vrijednost mlade


Vrijednost nevjeste: Dječiji brakovi — Orkida Driza iz Albanije sjedi na krevetu sa kćerkom i unukama. Ona se udala u 14. godini. Njena kćerka udala se sa 12 godina i danas ima troje djece.
Vrijednost nevjeste: Dječiji brakovi — Orkida Driza iz Albanije sjedi na krevetu sa kćerkom i unukama. Ona se udala u 14. godini. Njena kćerka udala se sa 12 godina i danas ima troje djece.

Šta dijete nevjesta donosi u brak - miraz, socijalni status, domaću radnu snagu, poslovne veze? Koja je njena vrijednost za dvije porodice, onu koju ostavlja i onu kojoj se pridružila? I koliko košta djevojka?

Reporteri VOA-e širom svijeta usredotočili su kako bi otkrili kako mladu nevjestu cijene dvije porodice: ona koja ostavlja i ona koja se pridružuje.

Kako bi prikupili globalne poglede tokom našeg izvještavanja, timovi VOA-e - koji predstavljaju 12 jezika - objavili su kratke video zapise devojčica i žena u kojima opisuju njihova iskustva kao mladenke i mlade majke.

Worth of a Girl: Somaya — Afghanistan
Worth of a Girl: Somaya — Afghanistan

Somaya je imala 13 godina i završila je sedmi razred u Heratu, u Avganistanu, kada ju je otac prodao za 250.000 afgana (3.300 dolara) kako bi se udala za sina svog rođaka.

Ona se, kako kaže, uselila u porodičnu kuću novog supruga, a njen otac je tada mnogo novca potrošio na posteljinu, odjeću i nakit. Kad ju je Somaya pitala može li se vratiti na nastavu, kaže da su je pretukli i svekrva i suprug.

"Stalno sam im govorila da želim ići u školu", kaže Somaya. Kao i mnogi Afganistanci, ona koristi samo jedno ime. „Ali moj zet mi je rekao:„ Ako ideš u školu, ko će obavljati kućne poslove? Kupili smo te. "

Shayma — Iraq
Shayma — Iraq

Sa 16 godina Shaima se udala za muškarca starijeg 12 godina kako bi olakšala novčane probleme svojih roditelja. Ubrzo nakon braka, suprug ju je premlatio što joj je trajno oštetilo lijevo oko. Razlog, jer je studirala na satovima u lokalnom institutu za umjetnost.

Shaima, koja je mislila da će imati njegovu podršku za nastavak školovanja, pokušala je samoubistvo. Preživjela je, samo da bi izdržala razvod koji ju je ostavio izoliranu u doživotnom rodnom gradu u iračkom Kurdistanu. Danas je nastavila studije pozorišta, muzike i umjetnosti.

Vrijednost mlade - Dječiji brakovi — Rasminah — Indonesia
Vrijednost mlade - Dječiji brakovi — Rasminah — Indonesia

Pohađanje škole u njenom selu Java usrećilo je Rasminah. Ali kad je imala 13 godina, majka je rekla da obitelj više ne može priuštiti školarinu ili čak osnovne potrepštine za svoju najstariju kćer i da su joj pronašli muža.

Rasminah je plakala.

"Nisam protestirala jer mi je bilo žao roditelja", kaže Rasminah, koja poput mnogih Indonežana koristi samo jedno ime. "Moji roditelji su mislili da će se taj čovek brinuti za mene."

Nakon dvije godine braka, na prvi rođendan njihove kćeri, on je otišao.

UN nastoji prekinuti praksu dječijih brakova

Oko 650 miliona djece i žena danas stupaju u braj prije 18. godine, što je otprilike 17% svjetske ženske populacije, prema UNICEF-u.

Ovu praksu Ujedinjeni narodi pokušavaju eliminirati do 2030. godine.

Iskorjenjivanje dječijeg braka od presudnog je značaja za poboljšanje globalnog zdravlja, uklanjanje siromaštva i proširenje ljudskih prava, kaže UNICEF. Udate djevojke tinejdžerke često su fizički zlostavljane, a njihovi životi i porođaji uvećavaju vjekovne cikluse rodne nejednakosti u njihovim zajednicama.

Vodeći uzroci smrti djevojčica u dobi od 15 do 19 godina jesu komplikacije zbog trudnoće i porođaja, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Bebe rođene od djevojčica mlađih od 18 godina također imaju veći rizik od smrti.

Specijalni projekat Glasa Amerike donosi priče iz Tanzanije, Sjedinjenih Država, Pakistana, Indonezije, Meksika, Afganistana, Hondurasa, Turske, Iraka, Bangladeša, Albanije, i Nigerije.

XS
SM
MD
LG