Linkovi

Diskont kartice - dobra prilika za popust, ali i izazov privatnosti


Diskont kartice - dobra prilika za popust, ali i izazov privatnosti
Diskont kartice - dobra prilika za popust, ali i izazov privatnosti

Ukradene ili izgubljene kartice također predstavljaju rizik. Kako bi to dokazala, jedna je američka novinarka nazvala jednu trgovinu i rekla kako je pronašla bonus karticu i da je želi vratiti vlasniku. Pročitala je broj kartice preko telefona. Trgovina joj je spremno dala ime i adresu vlasnika kartice.

Na privjescima za ključeve nalaze se često ne samo ključevi već i mnoge druge stvarčice. Džepni nožići, baterijske lampe, zviždaljke za psa, elektronske naprave za otvaranje automobila, zečje šape za sreću, pa čak i sprej za obranu, u slučaju napada na ulici.

Uz sve to, na privjescima za ključeve često se nađu i plastične bonus kartice. Preko njih, ako se učlanite, možete kupovati s popustom u određenom lancu trgovina ili samoposluživanja. Za nagradu, može vam se posrećiti da dobijete besplatnu majicu kratkih rukava ili staklenku senfa.

Trgovac na blagajni jednostavno provuče vašu karticu i ukuca diskontnu cijenu. A trgovina koja je izdala bonus karticu zauzvrat dobiva nešto vrlo vrijedno – informacije o vama odnosno što i kako kupujute. Da biste dobili bonus karticu, morate naime ispuniti formular. Morate napisati adresu, broj telefona, pa čak i matični broj. Svaki put kada kupujete, kompjuteri bilježe što ste kupili. Lancima trgovina to pomaže jer tako saznaju koja je roba popularna a koja nije.

Ali, organizacije koje štite privatnost građana, a time i potrošača, ne vole ove kartice - jer se pomoću njih prate i privatne informacije. Na primjer, kupnja testa za trudnoću. Osim toga, problem je i to što lanci trgovina ponekad prodaju informacije o svojim kupcima drugim firmama. Trgovine međutim kažu da prodane informacija ne govore ništa o pojedinačnim potrošačima već da to jedino služi u analizi trendova prodaje.

Problem je u tome što su neki uposlenici trgovina bili uhvaćeni u prodaji osobnih informacija svojih mušterija. Uz to, i hakeri su provaljivali u takve baze podataka. Ukradene ili izgubljene kartice također predstavljaju rizik. Kako bi to dokazala, jedna je američka novinarka nazvala jednu trgovinu i rekla kako je pronašla bonus karticu i da je želi vratiti vlasniku. Pročitala je broj kartice preko telefona. Trgovina joj je spremno dala ime i adresu vlasnika kartice.

Dakle, premda bonus kartice potrošačima daju velik izbor diskontne robe, one također mogu biti i prijetnja osobnoj privatnosti.

XS
SM
MD
LG