Linkovi

Disciplinska tužba protiv Glavne tužiteljice KS zbog slučaja Memić


Dalida Burzic, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo
Dalida Burzic, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) podnio je disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako su naveli u UDT-u, tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja ponašanje u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

“Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet ‘Memić’, kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom”, kažu u UDT-u.

Ured disciplinskog tužioca nije našao, nakon provedene istrage, u saradnji s drugim nadležnim institucijama, da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka u vezi s drugim navodima o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi sa postupanjem u istom predmetu.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekla da glavna tužiteljica nema komentar na ovu odluku Ureda disciplinskog tužioca budući da nije zaprimila tužbu, niti da istu želi komentarisati.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG