Linkovi

Direktor Interpola priveden u Kini


Meng Hongwei, dojučerašnji šef Interpola
Meng Hongwei, dojučerašnji šef Interpola

Kina je potvrdila da je pritvorila direktora Interpola Meng Hongweija koji je, kako je saopšteno, pod istragom agencije za borbu protiv korupcije zbog kršenja zakona.

Meng, koji je takođe zamjenik kineskog ministra za javnu bezbjednost, vodio se kao nestao od kad je 25 septembra iz Liona, gdje se nalazi sjedište Interpola, otputovao za Kinu. Mengov nestanak prijavila je njegova supruga.

"Zamjenik ministra za javnu bezbjednost Meng Hongwei je trenutno pod istragom Nacionalne komisije za nadzor zbog kršenja zakona", navodi se u kratkom saopštenju objavljenom na stranici kineske agencije za borbu protiv korupcije.

Interpol je kasnije saopštio da je Meng podnio ostavku, a da će vršilac dužnosti biti Južnokorejac Kim Jong Yang ​, te da će novi direktor biti izabran u novembru na sastanku u Dubaiju.

Međunarodna policijska organizacija je prethodno zatražila od Pekinga da "pojasni situaciju u vezi sa Mengom".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske, čija policija je istraživala Mengov nestanak, saopštilo je da nema dodatnih informacija o saopštenju Pekinga.

Grace Meng, koja se obratila javnosti uoči potvrde iz Kine da je njen suprug pritvoren, rekla je novinarima da misli da je on u opasnosti i zatražila pomoć međunarodne zajednice.

Takođe je istakla da joj je na dan nestanka, suprug poslao poruku na društvenim medijima da čeka na njegov poziv, uz sliku noža kako bi pokazao da je u opasnosti.

Meng je na položaj šefa Interpola imenovan krajem 2016. godine, u okviru napora Pekinga da osigura liderske funkcije u ključnim međunarodnim organizacijama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG