Linkovi

Nestao šef Interpola nakon što je otputovao u Kinu


Meng Hongwei, predsjednik Interpola
Meng Hongwei, predsjednik Interpola

Francuske vlasti su otvorile istragu, nakon što je predsjednik Međunarodne policijske organizacije za saradnju-Interpol, Meng Hongwei nestao nakon što je otputovao u svoju rodnu Kinu.

Supruga šefa Interpola, konataktirala je policiju u Lionu, francuskom gradu u kojem se nalazi sjedište policijske organizacije, nakon što joj se nije javljao od 29. septembra, kada je otputovao u rodnu Kinu, navode policijski i sudski izvori za svjetske agencije.

Interpol se, navodi Reuters, još nije oglašavao ovim povodom.

Glavna funkcija Interpola je da osigura mehanizme za policijske snage u različitim državama da obavijeste jedni druge o traženim osumnjičenima.

Meng (64) je imenenovan za predsjednika Interpola u novembru 2016., nakon što je u Kini obavljao više visokih funkcija uključujući i poziciju zamjenika ministra za javnu bezbjednost.

Njegov mandat na dužnosti prvog čovjeka Interpola traje do 2020.

Grupe za ljudska prava su iskazivale zabrinutost da će Kina pokušati da iskorsiti poziciju Menga u Interpolu, da po svijetu juri kineske disdente.

Kina je dugo godina pokuvašala da ubijedi strane države da uhapse i deportiju nazad kineske građane, optužne za razna kriminalna djela uključujući korupciju o terorizam.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG