Linkovi

Desetine žrtava u novom udaru na evakuacionu zonu kod Rafaha, Izrael negira napad


Oštećena vozila u šatorskom kampu koji je bio meta udara tokom izraelske vojne akcije, u Rafahu - u južnom pojasu Gaze (REUTERS/Hatem Khaled)
Oštećena vozila u šatorskom kampu koji je bio meta udara tokom izraelske vojne akcije, u Rafahu - u južnom pojasu Gaze (REUTERS/Hatem Khaled)

U izraelskom napadu na šatorski kamp, u području evakuacije zapadno od grada Rafah, ubijena je najmanje 21 osoba, saopštile su zdravstvene vlasti u Gazi - izvijestila je agencija Reuters.

Poginulo je najmanje 12 žena, objavili su medicinski zvaničnici Gaze, koja je pod upravom militantnih ekstremista Hamasa.

Isti izvor precizirao je da su četiri tenkovske granate pogodile šatore u Al-Mavasiju, priobalnom području u koje su se - po izraelskim uputstvima palestinski civili prebacili radi bezbednosti.

Izraelska vojska negirala je da je napala evakuacioni šatorski kamp zapadno od grada Rafah.

"Nasuprot izvještajima prispjelim tokom posljednjih sati - Izraelske odbrambene snage nisu napale humanitarnu zonu u Al-Mavasiju", saopštila je izraelska vojska.

U međuvremenu, izraelski tenkovi stigli su u centar Rafaha, prenijeli su očevici, tri nedjelje od početka kopnene ofanzive u gradu na jugu Gaze – potezu koji je izazvao globalne osude usljed konstantnog stradanja civila.

Agencija Reuters izvijestila je da su izraelski tenkovi i oklopna vozila primjećena su u blizini džamije Al-Avda. Izraelski zvaničnici objavili su da vojska djeluje u području Rafaha – ne komentarišući izvještaje o napredovanju ka centru grada.

Napad izraelskih snaga počinjen u nedjelju izazvao je oštre kritike svjetskih lidera i pozvale na primjenu odluke Međunarodnog suda pravde o obustavljanju napad na Rafah.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG