Linkovi

Deset miliona odštete porodici žene koja je umrla u hotelskom zamrzivaču


Panorama Chicaga 12. augusta 2023. (Foto: AP/Kamil Krzaczynski)
Panorama Chicaga 12. augusta 2023. (Foto: AP/Kamil Krzaczynski)

Porodica žene iz Chicaga koje je umrla od hipotermije, nakon što je satima bila zaključana u hotelskom zamrzivaču, pristala je na pogodbu u vrijednosti od deset miliona dolara.

Teresa Martin, majka Kenneke Jenkins, dobiće oko 3,7 miliona, objavio je Chicago Tribune, a ostali članovi porodice dobijaju odštetu od 1,2 miliona i 1,5 miliona dolara. Tri i po miliona dolara pokriće troškove advokata, a 6.000 troškove sahrane Jenkins.

Jenkins je pronađena mrtva u zamrzivaču u hotelu Crowne Plaza u predgrađu Chicaga u septembru 2017, dan pošto je bila gošća na jednoj zabavi u hotelu. Obdukcijom je utvrđeno da je umrla od hipotermije i da je u pitanju slučajna smrt.

Trovanje alkoholom i upotreba lijeka za epilepsiju i migrenu bili su faktori koji su "značajno doprinijeli" njenoj smrti, saopšteno je poslije obdukcije. Na snimcima kamera za nadzor, koje je objavila policija, vidi se Jenkins kako sama tumara po kuhinji blizu zamrzivača oko 3 sata noću, u danu kada je nestala.

Teresa Martin je u decembru 2018. podnijela tužbu za nemar protiv hotela, bezbjednosne kompanije i restorana koji je iznajmio zamrzivač, zato što nisu osigurali da je zamrzivač zaključan, i nisu obavili odgovarajuću istragu poslije nestanka Jenkins. Porodica je prvobitno tražila više od 50 miliona dolara odštete.

Prema navodima tužbe, prijatelji sa kojima je Kenneka Jenkins išla na zabavu obavijestili su njenu majku oko 4 sata noću da je ona nestala. Teresa Martin je kontaktirala hotel i rečeno joj je da će pogledati snimke kamera.

Međutim, tijelo Jenkins nije pronađeno skoro 21 sat nakon što je, kako se vjeruje, ušla u zamrzivač. Snimci nisu pregledani dok policija nije stigla u hotel, navodi se u tužbi. Da je hotel ispravno iskoristio svoje bezbjednosne kamere, Jenkins bi još bila živa, navedeno je u tužbi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG