Linkovi

DeSantis ide prema predsjedničkoj kandidaturi pod svojim uvjetima


Republikanski guverner DeSantis održava noćnu zabavu u SAD na srednjim izborima 2022. u Tampi na Floridi
Republikanski guverner DeSantis održava noćnu zabavu u SAD na srednjim izborima 2022. u Tampi na Floridi

Dok se konzervativni aktivisti okupljaju u predgrađu Washingtona ove sedmice, guverner Floride Ron DeSantis će se udvarati donatorima udaljenim više od hiljadu milja u Teksasu i Kaliforniji.

Republikanski predsjednički kandidati obično se bore za mjesta za premijera na Konzervativnoj konferenciji političke akcije.

Očigledno oklijevanje nije ništa novo za DeSantisa, koji se u ranoj fazi predsjedničkih izbora 2024. pojavio kao vodeći kandidat za nominaciju GOP-a, iako ignorira mnoge konvencije moderne politike.

DeSantis je čest glas u konzervativnim kulturnim borbama na kablovskoj televiziji, ali često izbjegava okupljanja kolega republikanskih guvernera i stranačkih lidera, koji se često žale u četiri oka na njegov pristup "idi-sam". On je jedini predsjednički potencijal najvišeg ranga koji se još udvarao glasačima u Iowi, New Hampshireu ili Južnoj Karolini, državama koje su domaćini otvaranja predsjedničkih izbora GOP-a. I često je u sukobu sa štampom, odbijajući čak i da obavijesti lokalne medije o prošlosedmičnom rijetkom obilasku tri države sa organima za sprovođenje zakona.

Zaista, kako se DeSantis kreće prema kandidaturi za Bijelu kuću, postaje sve jasnije da će 44-godišnji republikanski guverner upravljati svojim predsjedničkim aspiracijama na svoj način, u vlastitom vremenskom okviru, sa ili bez saveznika u nacionalnom vodstvu ili odnosima GOP-a sa štampom.

"DeSantis je, u svom stilu i akcijama koje je poduzeo kao guverner, pokazao spremnost da se bori protiv tradicionalnih sila koje postoje, establišmenta", rekao je David McIntosh, predsjednik Kluba za rast, utjecajne konzervativne grupe sa sjedištem u Washingtonu. McIntosh je opisao DeSantisov stil kao "osvježavajući" i sugerirao da je Republikanska republika spremna da pređe sa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Za sada, DeSantis je možda najsnažnija prijetnja Trumpovim naporima da po treći put osvoji nominaciju za GOP. Klub za rast će ugostiti DeSantisa među pola tuceta predsjedničkih potencijalnih kandidata na zatvorenom događaju na Floridi sljedećeg vikenda s vrhunskim donatorima. Tramp nije pozvan.

Predsjednik Donald Trump sluša kako guverner Ron DeSantis, R-Fla., govori o odgovoru na koronavirus tokom sastanka u Ovalnom uredu Bijele kuće, u utorak, 28. aprila 2020., u Washingtonu. (AP Photo/Evan Vucci)
Predsjednik Donald Trump sluša kako guverner Ron DeSantis, R-Fla., govori o odgovoru na koronavirus tokom sastanka u Ovalnom uredu Bijele kuće, u utorak, 28. aprila 2020., u Washingtonu. (AP Photo/Evan Vucci)

U međuvremenu, DeSantis je tiho počeo da širi svoju političku koaliciju pod njegovim uslovima baš kada je objavio knjigu "Hrabrost biti slobodan", koja izlazi u utorak.

Vikend je proveo iza zatvorenih vrata u luksuznom hotelu u južnoj Floridi na "Freedom Blueprint" sa više od 100 donatora, izabranih zvaničnika i konzervativnih uticajnih ljudi. Među prisutnima su bili bivši šef Trumpovog kabineta Mick Mulvaney, guverner Ajove Kim Reynolds, senator iz Arkanzasa Tom Cotton i donator iz Teksasa Roy Bailey, bivši član Trumpovog nacionalnog odbora za finansije.

Guverner Oklahome Kevin Stitt i guverner Tennesseeja Bill Lee su također bili prisutni, zajedno sa senatorom iz Wisconsina Ron Johnsonom, senatorom iz Jute Mike Lee, rep. Texas Chip Royom i rep. Kentuckyjem Thomas Massiejem.

Voditeljica Fox Newsa, Laura Ingraham, u nedjelju je bila domaćin ćaskanja uz vatru sa DeSantisom prije nego što se on pridružio diskusiji o “borbi protiv buđenja” sa Chaya Raichik, koja vodi račun na društvenim mrežama “Libs of TikTok”.

Detalje skupa otkrili su učesnici koji su zatražili anonimnost kako bi razgovarali o privatnom događaju.

Trump je uglavnom ignorisan tokom vikenda, iako je konzervativna komentatorka Ann Coulter shvatila njegov neuspjeh da izgradi zid koji proteže cijelu granicu između SAD-a i Meksika tokom subotnje panel diskusije s DeSantisom o sigurnosti granica, prema jednoj osobi u prostoriji. Optužila je bivšeg predsjednika da uopće nije želio da ga izgradi.

U narednim danima i sedmicama, DeSantis će iskoristiti objavljivanje svoje knjige da se predstavi biračima izvan Floride, uspostavivši svoju političku dominaciju tamo prošle jeseni pobijedivši na izborima za više od 19 postotnih poena.

Guverner Floride Ron DeSantis održava skup uoči međuizbora, u Hialeah
Guverner Floride Ron DeSantis održava skup uoči međuizbora, u Hialeah

Očekuje se da će u narednim sedmicama nastupiti u ključnim državama primarnog kalendara, kao što su Ajova i New Hampshire, pored općih izbornih bojišta kao što su Georgia i Pennsylvania. Prošle sedmice se iznenađujuće zaustavio u New York Cityju, Filadelfiji i Chicagu kako bi se pridružio vođama policijskih snaga, iako su događaji bili privatni i nije obavijestio lokalne medije.

Guverner Floride će već u subotu voditi dva republikanska skupljanja sredstava u Teksasu. Sljedećeg dana će govoriti na prijemu od 500 dolara po glavi za GOP okrug Orange u Kaliforniji. On će služiti kao glavni govornik za Alabama GOP sljedeće sedmice.

Iako je počeo da širi svoj profil, DeSantis je učinio daleko manje od većine na početku 2024. godine da se poveže sa primarnim biračima i potencijalnim saveznicima u ključnim državama.

Dugo je izbjegavao okupljanja republikanskih guvernera ili najviših zvaničnika GOP-a, koji privatno osuđuju njegov pristup kao arogantan. Nikada nije kročio u Ajovu.

Bivša predsjednica GOP-a New Hampshirea, Jennifer Horn, napomenula je da republikanski birači na primarnim izborima često prihvataju kandidate protiv establišmenta "koji su voljni stvoriti svoju traku ili krenuti svojim putem".

„Ali kada se kandidujete za predsednika, i u ovom okruženju, mislim da on mora da pazi da ne bude žrtva sopstvene arogancije“, rekla je ona. “Ima uvjerenje da o svemu zna bolje od svih, a to nikada nije dobro.”

U međuvremenu, DeSantisov tim ne osjeća hitnost da se prijavi na takmičenje 2024. godine, na kojem se već nalaze tri republikanska kandidata. Trump je to najavio prije tri mjeseca.

Takođe nije pokazao interesovanje da odgovori na Trampove sve ličnije napade, koji uključuju nedavne objave na društvenim mrežama koje sugerišu da se DeSantis neprikladno ponašao prema maloljetnim djevojkama kada je nakratko predavao u srednjoj školi u svojim ranim dvadesetim.

Trump guvernera Floride naziva Ron DeSanctimonious" i "Meatball Ron".

Nasuprot tome, DeSantis u svojoj novoj knjizi zapravo pripisuje Trumpu što mu je pomogao da osvoji mjesto guvernera Floride 2018.

„Znao sam da će mi Trumpova podrška omogućiti da budem izložen primarnim glasačima GOP-a širom države Florida, i bio sam uvjeren da će me mnogi vidjeti kao dobrog kandidata kada saznaju za moje rezultate“, piše DeSantis, prema ranoj kopiji koju je nabavio Guardian.

Bivši američki predsjednik Donald Trump i guverner Floride Ron DeSantis govore na predizbornim skupovima.
Bivši američki predsjednik Donald Trump i guverner Floride Ron DeSantis govore na predizbornim skupovima.

Trumpov sve veći fokus na DeSantisa može nenamjerno pomoći guverneru Floride definirajući ga kao najjaču republikansku Trumpovu alternativu, smatra Sam Nunberg, bivši Trumpov pomoćnik koji je postao kritičar.

"Vidi, Donald je zabrinut, i da ja radim za njega, rekao bih da mora da ažurira knjigu igranja", rekao je Nunberg.

U međuvremenu, DeSantis je fokusiran na proširenje svoje konzervativne agende na predstojećoj parlamentarnoj sjednici Floride, koja traje od marta do maja.

Već se zalagao za eliminaciju programa raznolikosti, jednakosti i inkluzije sa javnih univerziteta i koledža Floride. Među njegovim drugim prioritetima: omogućavanje ljudima da nose oružje u javnosti bez dozvole; slabljenje zakona koji štite novinare od tužbi; i suzbijanje ilegalne imigracije, uključujući plan da se ilegalno eliminiše školarina u državi za studente u zemlji.

U znak priznanja njegovoj političkoj snazi, DeSantis je na udaru rastuće grupe republikanskih rivala.

Guverner New Hampshirea Chris Sununu javno je osudio DeSantisovu odluku da iskoristi poluge vlade da kazni privatne kompanije poput Disneya koje se suprotstavljaju njegovim političkim prioritetima. Tim guvernera Sjeverne Dakote Kristi Noem kritizirao je DeSantisov stav o abortusu kao nedovoljno konzervativan.

DeSantis nije učinio sebi nikakvu uslugu unutar Republičkog nacionalnog komiteta prošlog mjeseca kada je javno stao na stranu protivnice predsjednice RNC-a Ronne McDaniel tokom njene ogorčene borbe za reizbor. McDaniel je lako dobila reizbor na svoju funkciju.

“Idemo naprijed. I to je ono na što sam fokusirana”, rekla je McDaniel u nedjelju na CNN-u “State of the Union” kada su je pitali o njenoj vezi sa DeSantisom. "Jedina stvar koju republikanci mogu učiniti da ne bismo pobijedili je da se stalno bore jedni protiv drugih."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG