Linkovi

Barr se suočava sa glasanjem o nepoštivanju Kongresa


Predsjednica zastupničkg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je u srijedu da vjeruje kako je ministar pravde William Barr iskazao nepoštivanje Kongresu jer im nije omogućio uvid u kompletan izvještaj specijalnog istražitelja Roberta Muellera, iako mu je upućen nalog kojim je tražen kompletan necenzurisan izvještaj. O ovom pitanju glasat će i panel Zastupničkog doma.

"Nemamo drugog izbora" rekao je predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jerrold Nadler u intervjuu za CNN. Nadler je rekao da očekuje podršku cijelog Doma, te da Kongres ima pravo da nadgleda Bijelu kuću kao ravnopravna grana vlasti. "U suprotnom, imat ćemo monarhiju."

Borba oko kompletnog izvještaja je jedna od stavki borbe između predsjednika Donalda Trumpa i demokrata koji istražuju njegove poslovne interese i administraciju, koji su izgleda predodređeni sudovima, predstavljajući političke rizike za obje strane uoči predsjedničkih izbora 2020. godine.

U intervju za Washington Post, Pelosi je rekla da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa 'svaki dan' opstruira istrage Kongresa o ruskom uplitanju u izbore iz 2016. godine.

Izvještaj specijalnog istražitelja Roberta Muellera objavljen je prošli mjesec, ali redigiran, tako što su pojedini djelovi izvještaja bili zacrnjeni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG