Linkovi

Demokrate kritikuju Bidena zbog povjerljivih dokumenata


Senator Dick Durbin, demokrata iz Illinoisa.
Senator Dick Durbin, demokrata iz Illinoisa.

Nekoliko demokratskih kongresmena izrazilo je u nedjelju kritike na račun toga kako je predsjednik Joe Biden postupao sa povjerljivim materijalima nakon najnovijeg otkrića nekoliko dokumenata sa oznakom povjerljivosti.

Senator Dick Durbin je u intervjuu za CNN rekao da bi Biden trebalo da bude "posramljen zbog situacije".

Durbin je rekao da iako ni Biden, ni bivši predsjednik Donald Trump, nije trebalo da poseduju povjerljiva dokumenta, "ono što se dogodilo i uslijedilo je značajno drugačije".

Bidenov advokat rekao je u subotu da je FBI uzeo šest predmeta sa dokumentima označenim kao povjerljiva iz Bidenove kuće, nakon ranijeg otkrića dokumenata koji datiraju iz vremena kad je Biden bio potpredsjednik, a koji su pronađeni u njegovoj bivšoj kancelariji u Penn Biden centru u Washingtonu.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je Trump uzeo na stotine zapisa za oznakom povjerljivosti nakon što mu je mandat istekao 2021. godine i da bilo neophodno dobiti naloge za pretres kako bi se oni vratili, nakon što se Trump odupro nalozima vlade da ih vrati.

"Nečuveno je to što se dogodilo", rekao je Durbin u nedjelju. "Ali reakcija bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjednika ne može biti u oštrijoj suprotnosti".

Biden je rekao novinarima ranije ovog mjeseca da je njegov tim "pronašao da je šačica dokumenata zavedena na pogrešnom mjestu" i da su ih odmah predali odgovarajućim odjeljenjima.

Senator Joe Manchin rekao je u nedjelju za NBC da je teško povjerovati da su i Biden i Trump u takvoj situaciji i da bi istrage specijalnog tužioca trebalo da budu završene prije nego što se požuri sa presudom.

"Da li je neko od njih nanio više štete? Da li su obojica otprilike isti - nisu izazvali nikakav problem - ili je jedan bezobzirniji i neodgovorniji od drugog", upitao je Manchin. "Ne mogu da odgovorim na to pitanje, ali mislim da će specijalni tužilac obaviti bolji posao od političara i političkog cirkusa koji će uslijediti".

U izvještaju su korištene neke informacije agenocije AP.
XS
SM
MD
LG