Linkovi

Demokrata najavljuje da će tužiti Trumpovu administraciju ako Malerov izvještaj ne bude objavljen u cijelosti


FILE - Rep. Adam Schiff, D-Calif., Chairman of the House Intelligence Committee, walks across the plaza on Capitol Hill in Washington.
FILE - Rep. Adam Schiff, D-Calif., Chairman of the House Intelligence Committee, walks across the plaza on Capitol Hill in Washington.

Jedan od vođa demokrata u Predstavničkom domu kaže da će komitet kojim predsjedava tužiti Trumpovu administraciju ukoliko Sekretarijat za pravosuđe spriječi objavljivanje Malerovog izvještaja.

Predsjedavajući Komiteta za obavještajne službe, Adam Šif, rekao je za ABC da će se zahtijevati izvještaj. "Dovešćemo Boba Malera da svjedoči pred Kongresom, odvešćemo ga na sud ukoliko to bude potrebno", rekao je on.

"Doći ćemo do dna ovoga", rekao je Šif i naglasio da će pozdraviti eventualno objavljivanje izvještaja.​

Prema izvještajima, Robert Maler završava svoju istragu o tome da li je Trumpova kampanja sarađivala sa Rusijom tokom tokom predsjedničkih izbora 2016. u Trumpovu korist i da li je Trump opstruirao pravdu tokom istrage.

Maler će predati svoj izvještaj Sekretarijatu za pravosuđe koji, prema Malerovim preporukama, treba da odluči da li će protiv nekoga biti podignuta optužnica.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar nije bio jasan tokom saslušanja za potvrđivanje svog postavljenja da li će objaviti izvještaj u javnosti.

Ali, Bar je rekao u svom pisanom svjedočenju da želi "transparentnost" što više bude mogao.

"Ukoliko bude pokušao da zadrži ili pokuša da zataška bilo koji dio ovog izvještaja, to će biti njegova zaostavština i biće narušena zaostavština", rekao je Šif. "Prema tome, mislim da će biti ogromnog pritiska ne samo na sekretarijat, već i na narednog sekretara za pravosuđe".

I dok mnogi republikanci takođe govore da javnost treba da zna cijelu priču, republikanski senator Roj Blant kaže da ne misli da Kongres može da naloži objavljivanje dokumenta.

Blant je za CBS rekao: "Treba da dobijemo činjenice tamo, da ostavimo ovo iza nas na način da ljudi vjeruju da su govorili svi koji je trebalo da govore, da su postavljena sva pitanja koja je trebalo da budu postavljena".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG