Linkovi

Obavezna obuka za američke vojnike - Učenje stranog jezika


Američka vojska je započela koristiti program DLI-a prije vojnog raspoređivanja nazvan Rapport, kao obavezan trening za sve vojnike koji se šalju u Irak ili Afganistan.
Američka vojska je započela koristiti program DLI-a prije vojnog raspoređivanja nazvan Rapport, kao obavezan trening za sve vojnike koji se šalju u Irak ili Afganistan.

Američki vojnici uče 24 različita jezika u Centru za učenje stranih jezika u Montereyu u Kaliforniji.

Defense Language Institute, ili skraćeno DLI, Institut za učenje stranih jezika pri američkom ministarstvu odbrane, jedna je od najvećih škola za učenje jezika u svijetu. Institut je osnovan kako bi se pružila jezička i kulturna obuka ministarstvu odbrane i drugim federalnim agencijama. Danas, Centar za strane jezike pri institutu ima 26 odjela za jezički trening, pružajući podršku raznim vrstama misija u cijelom svijetu.

Teško je povjerovati da ovi mladi američki vojnici tečno govore najteži jezik na svijetu. Oni su među 3 i po hiljade studenata koji uče 24 različita jezika u Centru za učenje stranih jezika u Montereyu, malom kalifornijskom gradu na obali Pacifičkog okeana. Zbog uspjeha instituta, postoji interes da se koncept proširi, kako bi se pružila podrška sve većim potrebama američkog ministarstva odbrane, podučavajući vojnike osnovnom jezičkom i kulturnom znanju za misije u Iraku, Afganistanu i Pakistanu. Doktor Donald Fischer, direktor centra, kaže da se DLI razlikuje od bilo koje druge jezičke škole u svijetu po trošku i dužini kurseva.

Kao prvo, besplatno je. Naši studenti imaju u prosjeku od 18 do 22 godine, pripadnici su oružanih snaga i upisani su u institut da uče jezik. Dužina kurseva je od 6 mjeseci za jezik koji je relativno lak za nekog ko govori engleski, do 15 mjeseci za jezike kao što su arapski, kineski, korejski i japanski. Za farsi, dužina kursa je 46 sedmica, kaže gospodin Fischer.

A neki su čak i duži. Instruktor Chig Lin Lee kaže da su za kurs mandarinskog potrebne 64 sedmice, jer je to jedan od najtežih jezika za američke studente.

Većina studenata može prevazići poteškoće. Za nas je ovo veoma veliki izazov, za učitelje i za studente. Ali zabavno je učiti i podučavati strani jezik, kaže nastavnica mandarinskog kineskog.

Grupe su male, sa samo 6 do 10 studenata. DLI trenutno ima 2.250 članova osoblja, iako gospodin Fischer kaže da nema dovoljno nastavnika farsija.

Trenutno ih imamo 150 i potrebno nam je više, kaže on.

Shakiba Badihi je 2000-te godine počela podučavati farsi u DLI-u. Ona kaže da novi studenti ne znaju gotovo ništa o jeziku i moraju početi od samog početka.

Naši studenti kada ovdje dođu ne znaju ništa o farsiju i Iranu, ni gdje se on nalazi. Počinjemo ih učiti alfabetu, a kasnije se upoznaju i sa perzijskom kulturom, kao i nacionalnim i vjerskim praznicima, kaže Shakiba Badihi.

2009. general Stanley McChrystal, zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu, naredio je da svaka jedinica pod njegovom komandom ima najmanje jednog lidera koji može govoriti dari. Vec sljedece godine, američka vojska je započela koristiti program DLI-a prije vojnog raspoređivanja nazvan Rapport, kao obavezan trening za sve vojnike koji se šalju u Irak ili Afganistan. Čitavo ministarstvo odbrane je sada taj trening učinilo obaveznim za svo svoje osoblje. Internet trening traje oko šest sati i uključuje kulturnu orijentaciju, osnovne fraze i vojnu terminologiju.
Obavezna obuka za americke vojnike-ucenje stranog jezika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
XS
SM
MD
LG